Eettisen kaupan puolesta ry

Opettajan materiaalit elektroniikan elinkaaresta, kuluttamisesta ja globaaleista vaikutuksista sisältävät paljon toiminnallisia tehtäviä ja tietoa yläkouluun ja toiselle asteelle. Opettaja voi koota niistä omalle ryhmälleen parhaiten toimivan setin tai vetää suoraan esityksen avulla kokonaisen oppitunnin. Tämän lisäksi materiaalista löytyy myös tehtäviä oppilaille ja opiskelijoille.

Some exercises can be found also in English, see below.

Esitykset, valokuvat, vastamainokset, meemit ja infograafit

ELEKTRONIIKAN ELINKAARI JA KIERTOTALOUS

Diat sopivat 45–90 min oppitunnin rungoksi yläkouluun tai toiselle asteelle. Esityksessä näkyvät tehtävien ohjeistukset. Opettajan ohje sisältää tuntirungon ja lisätietoa sekä tehtävät vastauksineen 1–2 oppitunnille. Lataa ppt-esitys, opettajan ohje ja tehtävien kuvat tästä:

LATAA POWERPOINT-VERSIO

Opettajan ohje
Valokuvatehtävä: 1) kuvat 2) kuvatiedot
Aasinhäntä-tehtävä: 1) kartta iso ympyrä 2) kartta pieni ympyrä
Julisteet e-jätteestä: 1) tietojuliste 2) kierrätysjuliste tekstillä 3) kierrätysjuliste tyhjä

KÄNNYKÖITÄ JA VASTAMAINONTAA

Työpaja tarkastelee kestävää kehitystä, yritysviestintää ja vaikutustapoja elektroniikan elinkaaren varrella. Työpajassa opitaan ja keskustellaan osallistavasti mm. arvojanan, kartan, kuvien ja meemien avulla.

LATAA POWERPOINT-VERSIO

Phones and subvertising presentation is in English. With it you can use pictures and subvertisements about the production, consumption, advertising and making an impact in the global electronics industry.

VALOKUVATEHTÄVÄ, VASTAMAINOSGALLERIA, MEEMIGALLERIA JA INFOGRAAFIT

Valokuvatehtävä löytyy sähköisenä täältä. Tulostettavan version kuvat voi ladata täältä ja kuvatiedot täältä.

Lisäksi voit tulostaa vastamainosgallerian, meemigallerian ja infograafit elektroniikan tuotannosta, kulutuksesta ja mainonnasta. Tehtäviä kuviin liittyen löytyy Kännyköitä ja vastamainontaa -esityksestä.

TUTKIMUSMATKA TULEVAISUUDEN MEDIATAITOIHIN

Mediakasvatusseuran materiaalipaketti Tutkimusmatka tulevaisuuden mediataitoihin tarjoaa työkaluja ja valmiita opetuksessa hyödynnettäviä sisältöjä erityisesti kestävän tulevaisuuden kannalta tärkeiden mediataitojen kehittymisen tueksi.

Mediakasvatusseuran ja Eetin yhdessä tuotetut sisällöt käsittelevät vastuullisempaa median ja digiteknologian käyttöä. Materiaalit löydät täältä:

Vastuullisen kuluttajan elektroniikkaopas

Millainen median kuluttaja olet?

Videot

SUSI-ELEKTRONIIKKAA JA HAJOILEVAT KÄNNYKÄT

Susi-elektroniikkaa (00:59)

Hajoilevat kännykät 01:00)

EETTISEN LÄPPÄRIN JÄLJILLÄ

Eettisen läppärin jäljillä -tutkimusdokumentin jaksoissa tutustutaan pilke silmäkulmassa muun muassa läppärin mineraaleihin, kaivoksiin, kierrätyksiin, e-jätteeseen ja tulevaisuuskuviin.

Eettisen läppärin rakennus alkaa (4:41)

Suomi, kaivos ja akku (6:52)

Sotkamon kaivoksella (2:29)

Kiertotalous ja sen mahdollisuudet (11:31)

Ikuinen läppäri ja kasvavat e-jätevuoret (9:19)

Fairphone: Eettisen elektroniikan edelläkävijä (4:29)

Koko maailma käsissä: Elektroniikan tuotannon haasteet ja mahdollisuudet (5:48)

Kongon kaivosteollisuus (15:52)

Kiina – uhka vai mahdollisuus? (9:33)

Miten ratkaista eettisen läppärin valmistus? (12:30)

PARODISET VASTAMAINOSVIDEOT JA KULUTUSKRIITTISET PERFORMANSSIT

Voit näyttää myös parodisia vastamainosvideoita ja kulutuskriittisiä performansseja.

Listalla on esitelty mm. elokuvatraileri Zombi-kuluttajista (1:44)

ja Kultaisen Ostoskärryn Seurakunta (2:58).

Pelit

ÄLY(TÖN)PUHELINPELI

Äly(tön)puhelinpeli -lautapelissä tutustutaan maailmankaupan ja yritystoiminnan ongelmiin elektroniikan elinkaaren varrella. Pelin voit tulostaa ja askarrella itse. Materiaalit löydät täältä.

ELEKTRONIIKKAKORTTIPELI

Elektroniikkakorttipelissä yhdistetään tekstit ja piirroskuvat tuotantoketjun varrelta. Voit ladata materiaalit täältä. Kortit voi myös sijoittaa tyhjälle maailmankartalle, jonka voit ladata täältä. 

Tehtäviä oppilaille

ELEKTRONIIKAN VASTUULLISUUS

Katsokaa Yritysvastuu-uutiset video Suomalaiset elektroniikkamerkit. Tämän lisäksi tehtäväkokonaisuutta tukemaan voi lukea artikkelin Eetti selvitti suomalaisten elektroniikkamerkkien vastuullisuutta – tulokset kehnoja sekä kuunnella Maijan yritysvastuukoulu-podcastin jakson Vastuullisuuden sukupuolittuneisuus.

Tehtävä 1: Suomalaiset pienelektroniikkamerkit ränkätty! 

Vuonna 2021 Eetti julkaisi Ränkkää brändi -selvityksen, jossa tutustuttiin kahdeksan suomalaisen pienelektroniikkaa tuottavan merkin ilmasto-, ympäristö- ja ihmisoikeustyöhön sekä niiden läpinäkyvyyteen. Löydät raportin täältä. 

Valitse raportista tarkasteltavaksi yksi kahdeksasta elektroniikkamerkistä ja tutustu sen tuloksiin. Löydät kaikkien merkkien tulokset sekä taulukot sivulta 10 ja siitä eteenpäin. (HUOM! Taulukoiden kysymykset ja vastaukset ovat englanniksi) Millaisia ajatuksia tulokset herättävät? Keksi brändille ainakin kolme kehityskohdetta, joilla se voisi parantaa työtään ilmaston, ympäristön ja ihmisoikeuksien hyväksi. 

Tehtävä 2: Elektroniikka ja vastuullisuus 

Vaatteiden ja tekstiilien vastuullisuudesta on puhuttu jo pitkään. Elektroniikan ympärille taas ei ole syntynyt vastaavanlaista kansanliikettä, vaikka sen tuotantoon liittyy vähintäänkin yhtä vakavia ympäristö-, ilmasto- ja ihmisoikeusongelmia. Pohdi, miksi elektroniikan vastuullisuus ei herätä niin paljon julkista keskustelua. Mitä voisimme tehdä, jotta aiheesta kiinnostuttaisiin nykyistä enemmän?

Taustamateriaalit

Tutkimus- ja tilastotietoa elektroniikan elinkaaresta (2019).

 

Elektroniikan kierrätys, kestävyys ja korjattavuus -selvitys (2021) sisältää faktoja, infograafeja ja suositukset kansalaisille, päättäjille ja yrityksille.

Muita materiaalivinkkejä maailmankansalaisuuteen: www.globaalikasvatus.fi

Haku