Elektroniikka
Eetillä on monialaisia materiaaleja elektroniikan kuluttamiseen, elinkaareen ja globaaleihin vaikutuksiin liittyen. Opetuksessa voi hyödyntää esityksiä, valokuvia, vastamainoksia, meemejä, infograafeja, tilastotietoa, videoita, pelejä, karttoja, verkkotehtäviä ja taustamateriaalia.
Oppimateriaaleja voi ladata ja tulostaa, esityksiä voi myös muokata. Vinkkejä ja painettuja oppaita voi tiedustella Eetin globaalikasvatuksen koordinaattorilta.
Some exercises can be found also in English, see below. The teaching materials can be downloaded and printed, the presentations can also be modified. Tips can be asked by sending email to Eetti’s coordinator of global education.
Esitykset, valokuvat, vastamainokset, meemit ja infograafit
Opetuksessa voi hyödyntää valmiita esityksiä ja taustamateriaalia:
- Kännyköitä ja vastamainontaa -esitys tarkastelee kestävää kehitystä, yritysviestintää ja vaikutustapoja elektroniikan tuotannossa. Työpajassa keskustellaan osallistavien metodien, kuten arvojanan, kartan, kuvien, vastamainosten ja meemien, avulla. Huomaathan kommentit ja ohjeet kunkin sliden kohdalla.
- Voit tulostaa esityksessä näkyvän valokuvaharjoituksen ohjeineen ja lisätietoineen sekä elektroniikkaan, kulutukseen ja mainontaan keskittyvät kuvagalleriat: vastamainosgalleria, meemigalleria ja infograafit. Kestävän kehityksen tavoitteet eli Agenda 2030 löytyy julisteena tai kortteina.
- Esityksen tueksi on koottu tutkimus- ja tilastotietoa elektroniikan elinkaaresta ja e-jätteestä.
- Phones and subvertising presentation is in English. With it you can use pictures and subvertisements about the production, consumption, advertising and making an impact in the global electronics industry.
Videot
Oppitunnilla voi näyttää myös videoita:
- Eettisen läppärin jäljillä -tutkimusdokumentin jaksoissa tutustutaan pilke silmäkulmassa muun muassa läppärin mineraaleihin, kaivoksiin, kierrätykseen, e-jätteeseen ja tulevaisuudenkuviin: Eettisen läppärin rakennus alkaa (4:41), Suomi, kaivos ja akku (6:52), Sotkamon kaivoksella (2:29), Kiertotalous ja sen mahdollisuudet (11:31), Ikuinen läppäri ja kasvavat e-jätevuoret (9:19), Fairphone: Eettisen elektroniikan edelläkävijä (4:29), Koko maailma käsissä: Elektroniikan tuotannon haasteet ja mahdollisuudet (5:48), Kongon kaivosteollisuus (15:52), Kiina – uhka vai mahdollisuus? (9:33) sekä Miten ratkaista eettisen läppärin valmistus? (12:30).
- Voit näyttää myös parodisia vastamainosvideoita ja kulutuskriittisiä performansseja. Listalla on esitelty mm. elokuvatraileri Zombi-kuluttajista (1:44) ja Kultaisen Ostoskärryn Seurakunta (2:58).
- Eetiltä voi lainata kännykäntuotannon ja e-jätteen epäkohtiin tarttuvan dokumenttielokuvan Kännykkäsi todellinen hinta (Mirjam Leuze & Ralph Weihermann, Kigali Films. MakeITfair -tiedotushanke, 2010/2012).
Pelit ja kartat
Oppitunnilla voi käyttää myös pelejä, karttoja ja vastamainoksia:
- Elektroniikkakorttipelissä yhdistetään tekstit ja piirroskuvat kännykän tuotantoketjun varrelta. Laminoituja kortteja voi pyytää postitettavaksi toimistolta. Kortit voi myös sijoittaa tyhjälle maailmankartalle.
- Kännyköitä ja vastamainontaa -esitys sisältää useita karttoja kaivoksista, raaka-aineista ja elektroniikan tuotantoketjuista Suomessa ja globaalisti.
Verkkotehtävät
Eetillä on verkko-oppimateriaali Globaalin kuluttajan foorumi, jolta suosittelemme erityisesti seuraavia tehtäviä:
3 a) Eettistä elektroniikkaa?
3 e) Yritysten vastuulla?
4 a) Kierrätä kännykkä
4 b) E-jäte
4 c) Elektroniikan tarina
4 d) Kännykkäni tarina
5 c) Omat kulutusvalinnat puntarissa
Taustamateriaalit ja verkkosivut
Opetuksen tueksi on koostettu tutkimus- ja tilastotietoa elektroniikan elinkaaresta ja e-jätteestä. Myös Eetin esitys matkapuhelimen tuotantoketjusta ja kuluttamisesta sekä esitys vastuullisista elektroniikkahankinnoista syventävät tietoa maailmankaupasta ja eri toimijoiden rooleista.
Tietoa ja opetusvinkkejä löytyy myös Kuilut umpeen -blogista. Tässä teksti elektroniikan tuotantoketjusta ja siihen liittyvästä luovasta kansalaisvaikuttamisesta sekä tekstit kaivannaisteollisuudesta.
Muita materiaalivinkkejä maailmankansalaisuuteen: www.globaalikasvatus.fi