Isot urheilukaupat alittivat riman läpinäkyvyydessä

Isot urheilukaupat alittivat riman läpinäkyvyydessä

20.01.2020

Ruotsalaiset urheilukaupat ovat tykittäneet viime vuosina ylämummoja Suomen pelikentillä. Koostaan huolimatta urheilujätit kuten Stadium ja Sportamore jäävät läpinäkyvyydessä kauas palkintopallista.

Uuden vuoden lupaukset lenkkeilystä, zumbasta ja crossfitistä on nyt tehty. Urheilukaupat tiedostavat kansakunnan sporttihimon ja tarjoavat tammikuussa urheiluvaatteita suurin alennuksin.

Peli piip! Ennen uusien urheiluvermeiden hankkimista on tarkastellaan hieman urheiluppojen avoimuutta.

Eetin ruotsalainen serkku Fair Action selvitti, kuinka avoimesti Stadium, Ruotsin Intersport, urheilunettikauppa Sportamore ja Team Sportia kertovat myymiensä tuotteiden alkuperästä.

Hopsansaa! Ei läpinäkyvyyttä nimeksikään.

Selvityksen mukaan yksikään yrityksistä ei kerro julkisesti, missä tehtaissa tuotteet valmistetaan. Stadium ja Intersport ovat luvanneet julkaista tehdaslistansa vuoden 2020 aikana.

Mutta miksi tehdaslistojen julkaiseminen on tärkeää?

Tehdastietojen avulla sekä työntekijöillä että kansalaisjärjestöillä ja ammattiliitoilla on mahdollisuus tunnistaa brändit, joiden tuotteita tehtaissa valmistetaan. 

Läpinäkyvyyden puutteen takia oli pitkään epäselvää, mille yrityksille esimerkiksi Rana Plazan romahtaneessa tehtaassa valmistettiin vaatteita. Vasta perusteellisen tutkimustyön avulla yritykset lopulta selvisivät ja joutuivat vastuuseen.

Läpinäkyvyys on siis edellytys ihmisoikeuksien varmistamiselle, ja yhä useammat vastuunsa kantavat yritykset ovat lähteneet avoimuuteen mukaan.

Yritykset, jotka eivät tehdaslistojaan julkaise, vetoavat usein kilpailusyihin. Kilpailijoidensa julkaistessa tehdaslistoja, tämä syy alkaa kuitenkin näyttää filmaamiselta.

Vielä ei lähdetä Torille

Suomalaiset ostavat suurimman osan urheiluvaatteistaan Citymarketista, Intersportista, Prismasta, ruotsalaisesta Stadiumista ja norjalaisesta XXL:stä, joka ei myöskään julkaise tehdaslistaansa.

Suomen suurin muotialan yritys Luhta Sports Group, jonka brändejä on mm. Icepeak ja Torstai, ei julkaise tehdaslistoja. Jäähylle!

S-Ryhmä julkaisee tehdaslistan omien merkkiensä osalta, mutta kertoo vain tehtaan nimen ja tuotantomaan ilman osoitetta tai tuoteryhmätietoa. S-Ryhmän omien merkkien tehdastiedot on lisäksi merkitty vaatekohtaisesti pesulappuun. Maaliviiva häämöttää.

Kesko julkaisee tehdaslistan Citymarketeissa myytävien Mywear-vaatteiden, kenkien ja laukkujen osalta osoitteineen. Lista ei ilmeisesti kuitenkaan kata kaikkia vaatteita, kuten Citymarketin For Every Body by Jutta -urheiluvaatemallistoa. Nyt havuja ladulle ja tsemppiä loppukiriin Kesko!

Hyviäkin esimerkkejä löytyy

Eetti suosittelee tehdaslistan julkaisemista Transparency Pledgen mukaisesti eli kertomaan täsmällisen osoitteen, tehtaan omistavan emoyhtiön nimen, tehtaassa valmistettavat tuotteet sekä työntekijöiden määrän.

Hyviäkin esimerkkejä on. Suomalaisen MASI Companyn Sail&Ski-tuotteet valmistetaan yrityksen omistamalla tehtaalla Viron Valgassa. Osoitteen löytää helposti hakukoneella. Stockmannin omistama Lindex julkaisee tehdaslistan Transparency Pledgen edellyttämällä tavalla.

Hyvät yritykset: palkintopallille pääse vain avoimuudella ja urheilijamaisella käytöksellä. Lapa jäähän ja tehdaslistat esille!