Sata salamaa Prisman vastuullisuuteen

Sata salamaa Prisman vastuullisuuteen

09.04.2020

Prisma on Suomen suurin vaatekauppa. Antti Tuisku on Suomen suurin Antti Tuisku. Heidän yhteisen vaatemallistonsa pitäisi siis myös olla vastuullisuudessaan suurta.

Viime viikolla Prismoihin ilmestynyt Antti Tapani -mallisto on räväkkä. On säväyttäviä värejä sekä vahvaa puhetta siitä, miten kaikkien tulisi olla omia itsejään.

Prisman viestinnässä kerrotaan, että Antti itse kävi Turkissa tarkistamassa, että vaatetehtailla työolot ovat hyvät ja ihmisiä kohdellaan reilusti. 

Eetti selvitti, mitä Antti Tapani -mallistosta ja Prisman vaatteiden vastuullisuudesta tiedetään.

Ompelijat tekevät työtään “Rahan takii”

Antti Tapani -malliston vaatteet tehdään Kiinassa ja Turkissa, jotka molemmat ovat riskimaita ihmisoikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Riskimaissa vaateteollisuuden työntekijät työskentelevät usein nälkäpalkalla, työajat voivat olla kohtuuttomia, työolot vaarallisia ja ammatillista järjestäytymistä rajoitetaan.

Prisma kertoo, että mallisto on valmistettu kolmannen osapuolen auditoimissa tehtaissa. Prisman hyödyntämä amfori BSCI-vastuullisuusjärjestelmä ei edellytä elämiseen riittävää palkkaa, vaan auditoinneissa tarkistetaan että työntekijät saavat lainmukaista minimipalkkaa tai työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Lainmukainen minimipalkka jää sekä Turkissa että Kiinassa jopa alle puoleen elämiseen riittävästä palkasta. 

Elämiseen riittävä palkka tarkoittaa palkkaa, jolla työntekijä pystyy hankkimaan itselleen ja perheelleen riittävän ravinnon, asumisen, vaatetuksen, terveydenhuollon, lasten koulutuksen ja muut perustarpeet. Palkan pitäisi myös mahdollistaa pienimuotoinen säästäminen esimerkiksi koronan kaltaisen yhteiskunnallisen poikkeustilan varalta. 

Toivomme Prismalta konkreettista sitoutumista elämiseen riittävään palkkaan ja tietoa siitä, miten sen toteutumisesta huolehditaan näillä tehtailla.  Kuten Antti Tuisku, myös vaatteiden ompelijat tekevät työtään “rahan takii”.

Lisää läpinäkyvyyttä!

Tehdaslistojen julkaiseminen on läpinäkyvän tuotannon lähtökohta, ja olisi toivottavaa, että yritykset julkaisisivat tietoa myös tavarantoimittajien alihankkijoista. 

S-ryhmä julkaisee tehdaslistan, mutta tiedoissa on täsmentämisen varaa. Tehdastiedot olisi hyvä julkaista Transparency Pledgen mukaisesti, eli yrityksen tulisi kertoa tehtaan tai tuotantoyksikön koko nimi ja osoite, emoyhtiön nimi, tuotteet, joita ko. tehtaassa tai tuotantoyksikössä valmistetaan sekä työntekijöiden määrä.

Tehdastiedot ovat tärkeitä niin työntekijöiden, brändin itsensä kuin ammattiliittojen ja vastuullisuuden parissa työskentelevien kansalaisjärjestöjen työn takia.

Raaka-aineisiin vastuullisuutta

Antti Tapani -malliston materiaaleista kerrotaan, että ulkovaatteiden pintamateriaali on 100 % kierrätyspolyesteria. Tämä on hieno juttu, mutta luku ei vielä itsessään kerro kovin paljoa. Emme tiedä, kuinka suuri kierrätysmateriaalin osuus on koko malliston materiaaleista.

Keinutaanko tässä hieman viherpesun rajoilla? Keinutaan. 

Oman linjauksensa mukaan S-ryhmä siirtyy käyttämään vain puuvillaa, joka on luomua, kierrätettyä, Reilun kaupan tai Better Cotton Initiative -aloitteen mukaista. Tämän linjauksen valossa olisi kohtuullista odottaa, että uusissa mallistoissa kerrottaisiin, kuinka hyvin tähän tavoitteeseen on päästy.

Suomen suurimmat

Antti Tuisku on ollut koko uransa suunnannäyttäjä upealla ja itsevarmalla asenteellaan olla oma itsensä. Eetillä arvostamme tätä!

Prisma tiedottaa, että Antti Tapani -mallistot ovat tulleet jäädäkseen, eli kyseessä on pitkäaikainen yhteistyö. Nyt Anatudella on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten Suomen suurimmasta vaatekaupasta voi tulla suuri myös vastuullisuuden suhteen.

S-ryhmä on panostanut viime vuosina vaatteidensa vastuullisuuden kehittämiseen, ja tämä on rohkaiseva suunta. Silti työtä on vielä tehtävä. 

Pyydämme siis Jeesiäsi Antti. Viestitään yhdessä Prisman suuntaan, että sen tulee lisätä läpinäkyvyyttä, sitoutua elämiseen riittäviin palkkoihin sekä lisätä vastuullisten materiaalien käyttöä kunnianhimoisesti.

Auta meitä jakamalla viestiämme Twitterissä, Facebookissa sekä Instagramissa.


Kohti vastuullisempaa vaatetuotantoa -hanketta rahoittaa Ulkoministeriö viestintä- ja globaalikasvatustuella