Ihmisoikeusloukkaukset Bangladeshin vaateteollisuudessa jatkuvat – järjestöt vaativat EU:lta järeämpiä toimia

Ihmisoikeusloukkaukset Bangladeshin vaateteollisuudessa jatkuvat – järjestöt vaativat EU:lta järeämpiä toimia

31.10.2017

Bangladeshin ihmisoikeustilanne on viime aikoina huonontunut. Ammattiliittoaktiiveja ja liittoon liittyneitä työntekijöitä on uhkailtu, erotettu, pahoinpidelty ja jopa pidätetty. Kansainväliset ammattiliitot ja järjestöt, kuten kansainvälinen Puhtaat vaatteet -kampanja, vaativat tuoreessa julkilausumassaan Euroopan komissiota aloittamaan tutkinnan Bangladeshin tullietuuksista viimeaikaisten ihmis- ja työoikeuksien loukkausten valossa.

Bangladesh kuuluu GSP-tullietuusjärjestelmään, jonka vuoksi se voi tuoda EU-alueelle tulli- ja kiintiövapaasti kaikkia muita tuotteita paitsi aseita. Ehtona kuitenkin on, että Bangladesh kunnioittaa ihmis- ja työoikeuksia, kuten on sovittu vuonna 2013 EU:n ja Bangladeshin sopimassa Sustainability Compactissa. 

Kansainvälisen Puhtaat vaatteet -kampanjan ja neljän kansainvälisen ammattiliiton yhteisen julkilausuman mukaan Bangladesh ei ole noudattanut Sustainability Compactia eikä parantanut työntekijöiden asemaa millään sopimuksen neljästä keskeisestä osa-alueesta, joita ovat muun muassa järjestäytymismahdollisuuksien parantaminen vapaatuotantoalueilla ja ammattiyhdistystoimijoiden vastaiseen syrjintään puuttuminen. Järjestöt vaativatkin Euroopan komissiota aloittamaan virallisen tutkinnan siitä, onko Bangladesh edelleen oikeutettu GSP-tullietuusjärjestelmän antamiin etuoikeuksiin.

EU on useaan otteeseen tuloksetta vaatinut Bangladeshia parantamaan työoikeuksia, ja viimeisin, toukokuussa 2017 annettu takaraja, umpeutui elokuussa vailla konkreettista edistystä. EU ei kuitenkaan ole tästä huolimatta aloittanut tutkintaa, joka kyseenalaistaisi Bangladeshin tämänhetkisen erityisaseman EU:n kauppapolitiikassa.

Tullietuusjärjestelmän tuomat edut ovat Bangladeshin viennille erittäin keskeisiä. Bangladeshin viennistä lähes puolet suuntautuu EU:n alueelle, ja pelkästään vaate- ja kenkäteollisuuden viennin arvo on vuosittain lähes 16 miljardia euroa.
– EU:lla on tällaisessa asemassa huomattavan paljon valtaa vaikuttaa positiivisesti Bangladeshin työoloihin, ja sen myötä myös suuri vastuu kannettavanaan, sanoo Anna Härri Eettisen kaupan puolesta ry:stä.

Bangladeshin hallituksella on ollut yli neljä vuotta aikaa ja riittävät edellytykset käynnistää sovittujen uudistusten toimeenpano. Positiivista kehitystä ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaan julkilausuma osoittaa, että tilanne on mennyt lähinnä huonompaan suuntaan. Esimerkiksi vaate- ja kenkäteollisuuden ammattiyhdistystoimijat ovat viime vuosina olleet toistuvasti syrjinnän ja vakavan väkivallan kohteena.

Järjestöjen julkilausumasta käy ilmi, että EU:n sitoutuminen työ- ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen asettuu kyseenalaiseen valoon, jos tutkintaa ei aloiteta. Samalla tutkimatta jättäminen lähettää muille maille viestin, että ihmis- ja työoikeusvaatimukset tullietuusjärjestelmän alla ovatkin vain sanahelinää.

Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti) vaatii osana kansainvälistä Puhtaat vaatteet -kampanjaa EU:ta aloittamaan tutkinnan ja tekemään kaikkensa Bangladeshin työntekijöiden oikeuksien suojelemiseksi. Eetti edistää asiaa mm. lähestymällä europarlamentaarikkoja aiheen tiimoilta.

Kansainvälinen Puhtaat vaatteet -kampanja, Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC, Euroopan laajuinen ammattijärjestö ETUC, teollisuustyöntekijöiden maailmanliitto IndustriALL Global Union ja kansainvälinen ammattijärjestöjen liitto UNI Global Union julkaisivat 16. lokakuuta julkilausuman, jossa Bangladeshin vaateteollisuuden työntekijöiden asemaa kuvataan yksityiskohtaisesti.

Englanninkielinen julkilausuma löytyy täältä.

Englanninkielinen Sustainability Compact -sopimus löytyy täältä.

Lisätietoja EU:n ja Bangladeshin kauppayhteistyöstä löytyy englanniksi täältä.