Clean clothes -verkosto vaatii kieltoa farkkujen hiekkapuhallukselle
12.01.2011
Työntekijöiden oikeuksia ajavat järjestöt vaativat maailmanlaajuista kieltoa farkkujen hiekkapuhallukselle. Järjestöjen mukaan hiekkapuhalluksella farkkuja viimeistelevät työntekijät altistuvat kestämättömille terveysriskeille. Kymmenet tuhannet farkkuteollisuuden työntekijät ovat hengenvaarassa.
Tiedotustilaisuudessa Istanbulissa 27. marraskuuta kansainvälinen Puhtaat vaatteet -verkosto yhdessä hiekkapuhallustyöntekijöiden järjestön (Solidarity Committee of Denim Sandblasting Labourers) sekä kymmenien ammattiliittojen ja työntekijöiden oikeuksia ajavien kansalaisjärjestöjen kanssa vaativat, että farkkumerkit lopettavat hiekkapuhallettujen farkkujen myymisen ja samalla rohkaisivat hallituksia harkitsemaan maahantuontikieltoa.
Farkkuja hiekkapuhalletaan, jotta vaate näyttäisi haalistuneelta, kuluneelta tai valkaistulta. Nämä farkut ovat kannattavaa liiketoimintaa – vähittäiskaupassa hiekkapuhalletuista farkuista saa huomattavasti paremman hinnan kuin muista farkuista. Siksi tuottajat pitävät tätä halpana keinona kasvattaa voittoja. Kustannukset ovat kuitenkin vain piilossa: hiekkapuhallustyöntekijät sairastuvat akuuttiin kivipölykeuhkosairauteen niissä maissa, missä suurin osa vaatteistamme valmistetaan, kuten Bangladeshissa, Kiinassa, Meksikossa ja Egyptissä. Yksistään Turkissa rekisteröitiin 46:n hiekkapuhaltajina työskennelleen ihmisen menehtyminen kivipölykeuhkoon ennen kuin valtio kielsi hiekkapuhalluksen maaliskuussa 2009. Järjestöjen mukaan todellinen luku saattaa olla paljon rekisteröityä suurempi.
Nykyinen pitkien kansainvälisten alihankintaketjujen kautta toimiva vaatetuotannon järjestelmä, jonka perusta on työterveyden ja -turvallisuuden peruskäytäntöjä loukkaavissa maissa, tekee mahdottomaksi farkkutuottajille taata monimutkaiset ja teknisesti kehittyneet menetelmät farkkujen hiekkapuhaltamiseksi turvallisesti. Huomioonottaen hiekkapuhaltamisen hyvin korkeat terveys- ja turvallisuusriskit sekä sen tappavat seuraukset, vaadimme farkkuyhtiöitä vaiheittain poistamaan käytöstä hiekkapuhalluksen tuotantoketjuissaan.
Edellisistä syistä farkkusvalmistaja Levi-Strauss ja muotijätti Hennes&Mauritz ovat äskettäin ilmoittaneet lopettavansa hiekkapuhallettujien farkkujen myynnin.
– Tällaiset positiiviset viestit ovat rohkaisevia ja osoittavat, että teollisuus on valmis toimimaan tässä asiassa, sanoo kansainvälisen Puhtaat vaatteet -kampanjan edustaja Wyger Wentholt. Vain muutaman yhtiön toimet eivät kuitenkaan riitä kattamaan koko sektoria. Rohkaisemmekin hallituksia tutkimaan mahdollista maahantuontikieltoa tällaisille farkuille.
Puhtaat vaatteet -kampanja yhteistyökumppaneineen pyytää niitä farkkumerkkejä, jotka yhä myyvät hiekkapuhallettuja farkkuja, aloittamaan välittömästi tuotannon vaiheittaisen lopettamisen. Lisäksi pyydetään kuluttajia kertomaan näille merkeille, että tappajafarkkuja ei haluta ostaa.
– Haluamme myös näiden merkkien ottavan vastuun tehdystä vahingosta ja varmistamaan, että uhrit saavat riittävän lääketieteellisen hoidon ja korvaukset, lisäsi turkkilaisen Solidaarisuuskomitean edustaja tohtori Yesim Yasin.
Turkissa Solidaarisuuskomitean menestyksekäs kampanja tähtää tällä hetkellä siihen, että hallitus varmistaisi teollisuuden maksavan uhreille työkyvyttömyyseläkettä, tekemättä eroa virallisen ja epävirallisen talouden työntekijöiden välillä. Komitea voitti oikeudenkäynnin aiheesta lokakuussa.
– Olemme menossa oikeaan suuntaan, edeten hitaasti mutta varmasti, totesi Abdulhalim Demir, entinen hiekkapuhallustyöntekijä ja nykyinen turkkilaisen solidaarisuuskomitean aktiivi. Äskettäin luonnostelimme uuden lakiehdotuksen ja lähetimme sen työministeriöön. Jos laki menee läpi, se on iso askel kansallisissa ponnisteluissamme.
Tiedotustilaisuus järjestettiin Istanbulissa heti Puhtaat vaatteet -kampanjan kansainvälisen foorumin jälkeen. Foorumiin kokoontui yli sata työntekijöiden oikeuksia ajavaa järjestöä, ammattiliittoa ja naistenjärjestöä, jotka kampanjoivat oikeudenmukaisempien olojen puolesta vaateteollisuudessa. Järjestöt hyväksyivät julistuksen, missä ne vaativat kieltoa farkku- ja muiden tekstiilien hiekkapuhallukselle.
TAUSTATIETOJA
Silikoosia eli kivipölykeuhkosairautta aiheuttaa kiteinen piidioksidipöly. Piidioksidi on luonnonmineraali, jota löytyy kivestä ja lasista. Pieninä hengitysilman partikkeleina, se voi vakavasti vahingoittaa keuhkoja. Silikoosi on vanha kaivostyöläisten ammattisairaus. Kuitenkin farkkujen hiekkapuhaltajilla ilmenevä akuutimpi silikoosin muoto etenee paljon nopeammin ja sen aiheuttama kuolleisuusaste on korkeampi.
Hiekkapuhallus eroaa muista viimeistelytavoista, kuten kivipesusta siten, että sillä saadaan hankausvaikutus vain tiettyihin kohtiin vaatetta.
LISÄTIETOJA
Clean clothes: Information on Sandblasting
Lotta Staffans, Puhtaat vaatteet -kampanjakoordinaattori, Reilun kaupan puolesta Repu ry, puh. 044 348 8678
Jukka Pääkkönen, viestintäpäällikkö, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK, puh. 040 521 4478