Seniorituottajat nuoruudenlähteellä
22.09.2011
Kadulla Asoguabon
toimiston edustalla käy kova kuhina. Perässä vedettävien
matkalaukkujen rivejä suoristellaan, joku kantaa
luomubanaanilaatikkoa. Päät pyörivät herkeämättä, kun
osuuskunnan seniorituottajat hakevat katseellaan bussia, joka on
tuleva kuljettamaan heidät suoraan pitkän iän laaksoon
Vilcabambaan. Viimein joku johtoportaan edustajista tietää kertoa
bussin odottavan kulman takana. Laukut messiin ja menoksi, ei tässä
enää nuorruta!
Seniorituottajat valmistautuvat kovalla tohinalla matkaan pitkän iän laaksoon.
Helppo ei taival
nuoruudenlähteelle ole: Lojan vuoristokaupunkiin matka taittuu
unelmaolosuhteissa noin kuudessa tunnissa, ja sieltä on vielä parin
tunnin laskeutuminen kiemurtelevaa tietä vehreään laaksoon, jossa
ilma on raikas ja vedet mineraalipitoisia. Sosiaalityöntekijä Lupe
Cueva kertookin neljäntoista tuottajan aveceineen viimein saapuneen
perille kolmelta aamuyöllä. Myöhäinen laskeutuminen ei kuitenkaan
haitannut tunnelmaa seuraavan päivän aktiviteeteissa, vaan tarina
kertoo matkalaisten intoutuneen tanssiin saakka paikallisen
eläkeläisyhdistyksen esitystä seuratessa.
Vilcabamba
todellakin tunnetaan Ecuadorissa ja maailmalla pitkän iän laaksona.
Sanotaan, että juuri mineraalipitoisista joista ja suotuisasta
ilmastosta johtuu, että tavattoman monet kyläläiset elävät
tavattoman pitkään. Sata menee helposti rikki, ja kylän keskustan
puistossa kyltti kertoo paikallisista 114-, 123-vuotiaista
sankareista. Tästä johtunee myös seniorituottajien matkakohteen,
gerontologiseen tutkimukseen erikoistuneen Iniger-instituutin
sijoittuminen juuri tänne. Vaikka Iniger-instituuttiin on tultu
oppimaan uutta, on vierailu vastavuoroinen. Paikallisille senioreille
tuodaan tuliaisina se aiemmin mainittu luomubanaanilaatikko, ja
kulttuurivaihtona jaetaan koko banaanin tuotantoprosessi
istuttamisesta lastaukseen.
Vastavuoroisesti
kotiin viemisiksi saadaan paljon uutta
tietoa ikääntymiseen liittyen. Instituutti tarjoaa kävijöille
koulutuksia terveyden, ravitsemuksen ja hyvän elämän saralla.
Asoguabon tuottajat osallistuvat näihin jokaiseen, ja oppivat uutta
mm. verenpaineesta ja terveyden kannalta oikeanlaisesta
elämänrytmistä. Ravitsemuskoulutuksessa valmistetaan ja
maistellaan persilja-kaura-sitruunapirtelöä sekä opitaan, miten ja
mistä raaka-aineista voi kotona valmistaa terveellistä ruokaa.
Hyvän elämän koulutuksessa sanoma on aktiivisuudessa: ikääntyminen
ei tarkoita jämähtämistä ja passivoitumista, vaan uusiin asioihin
tarttumista, kokemista, kulttuuririentoja ja matkustamista.
Kaiken kaikkiaan matka oli
mitä onnistunein: instituutin johtajan tervetuliaispuhe oli yhtä
lämmin kuin majoituksen porekylpykin, ja tuottajat pakkautuivat
takaisin bussiin perjantaiaamuna paitsi tyytyväisinä, myös
innokkaina toteuttamaan käytännössä kaikkea oppimaansa.