Voitto työntekijöiden oikeuksille: Bangladesh Accord jatkuu sittenkin
02.09.2021
Ammattiyhdistysliike, järjestöt ja yritykset ovat saaneet neuvoteltua uuden sitovan sopimuksen jolla turvataan Bangladeshin vaateteollisuuden työntekijöiden turvallisuus jatkossakin.
Uuden sopimuksen syntymisestä kerrottiin vain päiviä ennen Bangladesh Accordin umpeutumista elokuun lopussa. Järjestöt, Eetti mukaanlukien, ovat kampanjoineet aktiivisesti sopimuksen pidentämisen puolesta.
Sopimuksen raukeaminen olisi tarkoittanut vaateteollisuuden ehkä yhden tärkeimmän ihmisoikeussaavutuksen valumista hukkaan. Accordin ansiosta miljoonien vaatetehtaiden työntekijöiden olot ovat parantuneet.
Alkuperäinen Bangladesh Accord solmittiin vuonna 2013, kun Rana Plazan tehdas Dhakassa romahti ja 1134 työntekijää kuoli.
Uusi sopimus sisältää ne Bangladesh Accordin elementit, joiden ansiosta työturvallisuus on parantunut Bangladeshissa. Myös uusi sopimus on sitova – eli yritykset voidaan sen perusteella haastaa oikeuteen, jollei niiden tuotteita valmistavissa tehtaissa noudateta sopimuksessa määrättyjä työturvallisuussääntöjä.
Jatkossakin allekirjoittaneiden brändien pitää julkistaa tehtaiden tiedot, maksaa ostohintoja jotka mahdollistavat työturvallisuuden ylläpitämisen, sekä lopettaa yhteistyö sellaisten tehtaiden kanssa jotka eivät täytä vaatimuksia.
Myös itsenäiset tehdastarkastukset ja valitusmekanismi jatkuvat.
Accord laajenee
Nimensä mukaisesti International Accord for Health and Safety in the Textile and Garment Industry laajentaa Bangladesh Accordin mallin aluksi yhteen muuhun maahan.
Sitovan sopimuksen laajentaminen muihin korkean riskin maihin on ollut yksi kansalaisjärjestöjen tärkeimmistä vaatimuksista. Useassa vaatteita tuottavassa maassa työlainsäädäntö ei takaa työntekijöiden oikeuksia ja ammattiyhdistysliike on jo pitkään vaatinut nopeampia toimia työturvallisuuden parantamiseksi.
Yksi tällaisista maista on Pakistan, jossa tapahtuu säännöllisesti vakavia tehdasonnettomuuksia. Viimeksi elokuun lopussa tehdaspalo vei 16 työntekijän hengen.
Sopimus kattaa nyt tehtaiden turvallisuuden lisäksi työterveys – ja turvallisuusseikkoja laajemminkin.
Ainutlaatuinen sopimus
Bangladesh Accord on ollut aivan omassa luokassaan muun muassa läpinäkyvyyden osalta. Sen piirissä on yli 1 600 tehdasta ja tehdastarkastuksia on tehty yli 33 000. Kaikki raportit ovat saatavilla organisaation verkkosivuilla.
Työolojen kehittäminen ei tietenkään ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Vuosien aikana on löytynyt tapauksia, joissa löydettyjä epäkohtia ei oltu korjattu tavoitteiden mukaan.
Kokonaisuudessaan Bangladesh Accord on kuitenkin ollut käänteentekevä ja valitusmekanismi on lisännyt työntekijöiden mahdollisuutta tulla kuulluksi.
H&M ja Inditex ovat jo ilmoittaneet allekirjoittaneensa uuden sopimuksen. Sopimusta ovat aiemmin ilmoittaneet tukevansa myös Uniqlo ja Asos. Koko allekirjoitteneiden yritysten lista löytyy accordin sivuilta.
Eetti kysyi ensimmäisen Bangladesh Accordin allekirjoittaneilta suomalaisyrityksiltä, ovatko ne allekirjoittamassa myös uuden sopimuksen. Tokmanni, Reima, Lindex ja Stockmann kertoivat jo allekirjoittaneensa sen. S-ryhmällä on käynnissä arvio sopimukseen liittymisestä. Kesko kertoi että se ei aio allekirjoittaa sopimusta ensimmäisessä vaiheessa.
Eetti kannustaa vahvasti S-ryhmää ja Keskoa allekirjoittamaan sopimuksen ja sitoutumaan kehittämään vaatemerkkiensä tehdasturvallisuutta.
Uuden sopimuksen pitää kattaa mahdollisimman suuri osa Bangladeshin tehtaista, jotta työntekijöiden turvallisuus ei vaarannu. Siksi kaikkien Bangladeshissa vaatteita tuottavien brändien tulee allekirjoittaa uusi sopimus viipymättä.