Mikä tahansa merkki ei tee suklaasta vastuullisempaa

Mikä tahansa merkki ei tee suklaasta vastuullisempaa

14.02.2022

Ilmastonmuutoksen ja kasvavan kysynnän ennustetaan tekevän suklaasta tulevaisuudessa harvinaista herkkua. Rakastetun ja himoitun raaka-aineen tuottajat elävät köyhyydessä, joka pakottaa lapset töihin viljelmille. Sertifikaateista vain Reilu kauppa määrittelee kaakaolle takuuhinnan.

Yritysvastuusta puhutaan nykyään enemmän kuin koskaan, mutta se ei ole poistanut kaakaon tuotantoon liittyviä vakavia eettisiä ongelmia kuten lapsityövoiman hyväksikäyttöä. Lapsityön juurisyy on köyhyys, jossa alhaiset markkinahinnat pitävät viljelijöitä.

Kuluttajalle helpoin tapa vaikuttaa on ostaa suklaa sertifioituna. Tämä vaatii kuitenkin tarkkaa silmää kaupan hyllyillä, sillä hienon näköinen merkki tuotteessa saattaa olla viherpesua.

Lapsityövoiman kielto löytyy merkistä kuin merkistä, mutta pelkkä kielto ei auta, jos viljelijöiden köyhyyteen ei puututa. Merkkejä vertailtaessa on syytä tarkastella paitsi sitä, miten järjestelmät valvovat kiellon noudattamista, myös sitä miten niiden ehdot vaikuttavat viljelijöiden toimeentuloon.

Sertifikaatit eivät ole samasta puusta

Yritykset kehuvat mielellään hankkivansa vastuullista kaakaota. Kauniiden sanojen takaa ei kuitenkaan aina löydy katetta.

Yritysten omia vastuullisuusmerkkejä, kuten Maraboun Cocoa life -merkkiä, kritisoidaan laajasti niiden läpinäkymättömyyden takia. Fazer kertoo kaakaonsa olevan 100 % vastuullista, mutta ei julkaise ohjelmiensa kriteereitä tai eri sertifiointien osuuksia.

Kaksi useimmin suklaasta löytyvää kolmannen osapuolen sertifiointia ovat Reilu kauppa (Fairtrade) ja Rainforest Alliance (ennen myös UTZ). Molemmat merkit lupaavat toimia sosiaalisen, ympäristö- ja taloudellisen kestävyyden eteen.

Kiinnostavin ero näiden kahden välillä löytyy siinä, miten järjestelmissä määritellään hinnat. Reilu kauppa määrittää kaakaolle takuuhinnan, jonka päälle tuottajaosuuskunnalle maksetaan niin kutsuttu Reilun kaupan lisä. Takuuhinnat ja lisät ovat julkista tietoa.

Jos takuuhinta jää alle markkinahinnan, tuottajille maksetaan markkinahintaa. Reilun kaupan järjestelmään kuuluvat tuottajat voivat siis luottaa siihen, että heille maksetaan kaakaosta aina vähintään Reilun kaupan takuuhinta.

Tämä mekanismi suojelee viljelijöiltä markkinahintojen heilahduksilta.

Rainforest Alliance -järjestelmässä kaakaosta maksetaan markkinahintaa, minkä päälle on tulossa heinäkuusta 2022 alkaen vähintään 70 dollarin lisä tonnilta. Sen lisäksi järjestelmään on tuotu uutena Reilun kaupan lisää muistuttava investointituki, mutta sen suuruutta ei ole toistaiseksi määritelty.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan Reilu kauppa on parantanut viljelijöiden elintasoa Norsunluurannikolla. Kaikkein köyhimmissä kotitalouksissa Reilun kaupan järjestelmään kuulumisesta tulleita lisätuloja on käytetty ensisijaisesti perustarpeisiin, kuten asumiseen ja vaatteisiin. Muissa kotitalouksissa Reilun kaupan järjestelmään kuuluminen on mahdollistanut muun muassa koulutusmenojen kasvattamiseen.

Tutkituista 25 viljelijäosuuskunnasta 16 kuuluu myös Rainforest Allianceen. Tutkimuksessa ei arvioitu muita vaikutuksia, mutta Rainforest Allianceen kuuluminen ei tuonut osuuskunnille taloudellisia lisähyötyjä.

Reilun kauppa pitää altavastaajan puolta

Yksi maailmankaupan valuvioista on epäreilut kauppasuhteet, joissa suuret toimijat voivat käytännössä sanella ostohinnat. Reilun kaupan järjestelmä perustuu ajatukselle, että raaka-aineesta on maksettava aina vähintään kestävän tuotannon mahdollistava hinta.

Köyhyydestä kärsivien vilijelijöiden elintasoa parantaakseen maailman suurimmat kaakaontuottajamaat Ghana ja Norsunluurannikko ottivat lokakuussa 2020 käyttöön neljänsadan dollarin elämiseen riittävän toimeentulon lisän jokaista myytyä kaakaotonnia kohden.

Tämän jälkeen maiden kaakaokauppa kuitenkin takkuili ja varastoihin jäi kaakaota. Syyksi epäiltiin koronapandemian aiheuttamaa kysynnän laskua, mutta joidenkin lähteiden mukaan osa ostajista yksinkertaisesti etsi halvempaa kaakaota muualta. Norsunluurannikko reagoi tähän laskemalla kaakaon hintaa, viljelijöiden protesteista huolimatta.

Norsunluurannikolla Reilun kaupan vähimmäishinta on tällä hetkellä noin 120 dollaria valtion määrittämää hintaa korkeampi. Lisäksi jokaiselta tonnilta maksetaan 240 dollarin Reilun kaupan lisän, jonka tuottajaosuuskunnat käyttävät valitsemallaan tavalla yritystensä ja yhteisöjensä hyväksi.

Himoitusta raaka-aineesta huolimatta markkinat tuntuvat olevan ostajan. Valitsemalla Reilun kaupan suklaata, tiedät mitä kaakaosta on vähintään maksettu.

Muistilista ystävänpäivän suklaaostoksille

  • Valitse kolmannen osapuolen 100 % sertifioimaa suklaata, suosi Reilua kauppaa.
  • Älä mene viherpesuhalpaan ostamalla tuotteita, joilla on vain yrityksen oma sertifikaatti.
  • Vaadi kotimaisia yrityksiä, kuten Fazeria, lisäämään läpinäkyvyyttä ja Reilu kauppa -sertifoidun kaakaon määrää!
  • Ole mukana ajamassa Suomeen ja Eurooppaan yritysvastuulakia, joka velvoittaa yritykset kunnioittamaan ihmisoikeuksia koko arvoketjussa. Tämä onnistuu helposti liittymällä Eetin jäseneksi.

Eetti on Reilu kauppa ry:n jäsenjärjestö yhdessä 31 muun suomalaisen järjestön kanssa.