Vastuuttomat tuotteet jäävät rajalle

Vastuuttomat tuotteet jäävät rajalle

04.02.2021

USA on käyttänyt yllättäviä lainsäädännön keinoja vastuuttomien yritysten sulkemiseen pois markkinoilta. EU:n tulisi ottaa USA:sta tässä mallia.

Epämukava totuus on, että käyttämiemme kulutustuotteiden takaa löytyy kiusallisen paljon ympäristövahinkoja ja ihmisoikeusrikkomuksia maailman eri kolkista. 

Esimerkeistä ei ole puutetta. Viime vuoden uutiset kertovat, kuinka kosmetiikkateollisuus on yhteydessä naisten hyväksikäyttöön Malesiassa ja Indonesiassa. Nutellan kaakaota on kerätty lapsityövoimalla Turkissa ja todisteita pakkotyöllä poimitusta puuvillasta ja ommelluista vaatteista Kiinan uiguurialueella tulee koko ajan lisää.

Pitkään on haluttu uskoa, että yritykset pitävät huolen ihmisoikeuksien kunnioittamisesta vapaaehtoisesti. Yhdysvallat on ottanut järeämmät keinot käyttöön.

Pakkotyöllä ei asiaa markkinoille

Yhdysvallat on viimeisen vuoden aikana käyttänyt aktiivisesti tullilainsäädäntönsä pykälää, jonka nojalla voidaan estää sellaisten tuotteiden maahantuonti, jotka on tuotettu pakkotyöllä. 

Lisäksi vahvempaa pakkotyön kieltävää lainsäädäntöä on lähdetty säätämään sen jälkeen, kun suuryritysten on raportoitu hyödyntävän uiguurien pakkotyötä Kiinan Xinjiangissa.

Pakkotyön kielto voi olla vain yksi luku Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasodassa, mutta monelle yritykselle satamaan sinetöidyt merikontit ovat kouriintuntuva taloudellinen riski: esimerkiksi malesialainen suojakäsinevalmistaja ryhtyi maksamaan työntekijöille takaisin laittomasti perittyjä rekrytointimaksuja sen jälkeen kun se tuotteiden maahantuonti estettiin. 

EU:n tulee ottaa mallia

Jos näin kapealla lainsäädännöllä saadaan ravisteltua aiemmin muurin tavoin vaienneita alihankkijoita, on eurooppalaisella yritysvastuulailla mahdollisuus estää räikeitä ihmisoikeusrikkomuksia.

EU vastaa viidenneksestä maailman BKT:stä, ja sen 450 miljoonaa kansalaista pitävät talouden rattaita pyörimässä monessa maassa EU:n ulkopuolellakin.

Globaalin etelän työntekijöiden olot todennäköisesti parantuisivat radikaalisti, jos pääsy Euroopan markkinoille – maailman suurimmalle markkina-alueelle myönnettäisiin vain yrityksille, jotka voivat todistaa kunnioittavansa ihmisoikeuksia ja ympäristöä koskevia kansainvälisiä sopimuksia.

EU:ssa työstetään yritysvastuulainsäädäntöä juuri tällä hetkellä, ja prosessi on ollut lupaava. Lain puolesta kampanjoivien järjestöjen pelkona kuitenkin on, että laista ei tule tarpeeksi kunnianhimoinen.

Allekirjoita vetoomus, ja vaadi Eetin ja satojen muiden järjestöjen kanssa kattavaa yritysvastuulakia, jolla olisi oikeasti ihmisoikeusloukkauksia ennaltaehkäisevä vaikutus.