Zaran lopetettava uiguurien pakkotyön hyödyntäminen

Zaran lopetettava uiguurien pakkotyön hyödyntäminen

30.11.2020

Zara peittelee yhteyksiään pakkotyöhön Kiinan Xianjiagissa, sanovat uiguurien oikeuksia puolustavat järjestöt.

Heinäkuussa laajaa huomiota saanut raportti paljasti, miten yli 180 suurella muotiyrityksellä on suorat yhteydet Kiinan uiguurialueen pakkotyöhön. 

Suuret yhtiöt vuoron perään vakuuttivat, että heillä on nollatoleranssi pakkotyövoimaan, ja käynnistivät omat sisäiset tutkinnat läpivalaistakseen omaa tuotantoketjuaan. Yksi näistä oli muottijätti Zaran omistava yhtiö Inditex. 

Marraskuun alussa Inditex kielsi yhteytensä Huafu Fashion -nimiseen yritykseen, joka omistaa ja operoi useita pakkotyöyhteyksistä syytettyjä yrityksiä. Yksi niistä, Huafu Melange Yarn Co., Ltd. on kuitenkin listattu Inditexin yhteistyökumppaniksi Kiinan viranomaisten ylläpitämästä, avoimesta tietokannasta

Inditexin on myönnettävä virheensä ja huolehdittava tuotantoketjustaan.

Vaateyritykset ostavat miljoonia tonneja puuvillaa ja lankaa Xianjigista. Arviolta yksi viidestä maailmassa myydystä vaatteesta sisältää puuvillaa tai lankaa uiguurialueelta. 

Kiina on sulkenut arvioiden mukaan 1-3 miljoonaa uiguuri- ja muihin muslimivähemmistöihin kuuluvaa erityisille leireille vankilamaisiin olosuhteisiin Xinjiangin autonomisella alueella Luoteis-Kiinassa. 

Maasta tihkuu uutisia äärimmäisen vakavista ihmisoikeusrikkomuksista: pakkosterilisaatioista, väkivallasta ja pakkotyöstä maatiloilla ja tehtailla leirien sisällä ja niiden ulkopuolella.

Wall Street Journal paljasti hiljattain, että viisi auditointifirmaa on lopettanut auditoinnit uiguurialueella Kiinan hallituksen rajoitusten ja pelon ilmapiirin vuoksi. Työntekijät eivät yritysten mukaan uskalla enää puhua auditoijille seuraamusten pelossa. Vaateyritykset eivät voi enää käyttää auditointiraportteja todisteena tuotannon vastuullisuudesta.

 

eetti vaatii Muotifirmoja sitoutumaan uiguurialueen boikottiin.

Eetti ja lähes 300 muuta ihmisoikeus- ja työoikeusjärjestöä vetoaa End Uyghur Forced Labour -kampanjassa monikansallisiin yrityksiin, jotta ne eivät osallistuisi ihmisoikeusrikkomuksiin Xianjiangin alueella. 

Vaatimuksiimme kuuluu, että vaateyritykset lopettavat hankinnat uiguurialueelta ja katkaisevat 12 kuukauden sisällä suhteet toimittajiin, joilla tiedetään olevan yhteyksiä pakkotyöhön, puuvillan tuotannosta vaatteiden ompeluun. 

Vaadimme osana End Uyghur Forced Labour -kampanjaa, että 

  • brändit ja jälleenmyyjät lopettavat puuvillan, langan, kankaiden ja vaatteiden hankinnan Xianjiangin alueelta. 
  • yritykset katkaisevat yhteydet sellaisiin alihankkijoihin, joilla on yhteyksiä pakkotyöhön. Sellaisia ovat yritykset, jotka toimivat uiguurialueella ja jotka saavat Kiinan valtiolta rahallista tukea ja/tai työvoimaa. 
  • yritykset edellyttävät, että niiden Xianjiangin ulkopuolella toimivat alihankkijat eivät käytä Kiinan valtion pakkotyöohjelman kautta saatavaa työvoimaa.

Kampanja korostaa, että yritykset voivat jatkaa hankintoja muualta Kiinasta, jos yllämainitut ehdot toteutuvat. 

Lisäksi Eetti ja Puhtaat vaatteet -verkosto vaatii, että Zara julkaisee tehdaslistansa Transparency Pledgen mukaisesti, sillä Zara ei julkaise mitään toimittajiaan.

Auta Eettiä kampanjassa jakamalla uutista, ja tägää julkaisuun mukaan Zara, niin yritys tietää, että sen katteettomat puheet eivät ole jääneet huomaamatta.

 


Euroopan unioni on rahoittanut Filling the Gap: Achieving Living Wages through Improved Transparency -hanketta

Clean clothes eli Puhtaat vaatteet -verkostoon kuuluvat Suomesta Eettisen kaupan puolesta ry:n lisäksi SASK – Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus sekä ammattiliitot PAM, Teollisuusliitto ja Pro.