Lidl otti takaisin Reilulle kaupalle antamansa lahjan

Lidl otti takaisin Reilulle kaupalle antamansa lahjan

15.09.2020

Luulitko että Lidl myy vain Reilun kaupan banaaneja? Niin luulee moni muukin. Kauppaketju otti vastuullisuustyössään takapakkia asiakkaiden menettämisen pelossa.

Lidl teki vuoden 2019 alussa merkittävän vastuullisuuslinjauksen myydä vain Reilun kaupan banaaneja. Reilu kauppa on käytössä olevista sertifikaateista kunnianhimoisin ja sen ytimessä on viljelijöiden toimeentulo. 

Reilun kaupan järjestelmän 20-vuotislahjaksi tituleerattu päätös sai runsaasti positiivista mediahuomiota, ja sen arvoitiin peräti tuplaavan Reilun kaupan banaanien myynti Suomessa. 

Lahja otettiin kuitenkin takaisin kaikessa hiljaisuudessa jo saman vuoden syksyllä, kun valikoimiin palautettiin edullisemmat, Rainforest Alliance -sertifioidut banaanit. Suomen Lidl kertoi tuolloin haluavansa tarjota asiakkailleen edullisemman vaihtoehdon. 

Syyksi vetäytymiselle Lidl kertoi, että kauppaketjun asiakkaat eivät suhtautuneet muutokseen tarpeeksi positiivisesti. Samoihin aikoihin Lidlin saksalainen kilpailija Aldi lupasi halpuuttaa entisestään myymiensä banaanien hintoja. 

Lidl siis pelkäsi asiakkaittensa siirtyvän ostamaan halvempia banaaneja muualta. Tämä hintasota on hankaloittanut tuhansien banaaniviljelijöiden toimeentuloa Väli-Amerikassa.

Tarra kuin tarra?

Kaikki Lidlissä myytävät banaanit ovat edelleen sertifioituja. Kauppaketjuissa tunnutaan ajattelevan, että kuluttajille riittää, että tuotteessa on tarra – mikä tahansa sellainen. Sertifikaateissa on kuitenkin eroja, sen kertoi jo Lidlin näkyvä viestintä siirtymän aikaan. 

Sekä Reilulla kaupalla että Rainforest Alliancella on sama tavoite: taata viljelijöille toimeentulo ja tukea ympäristöystävällistä tuotantoa. Eroavaisuuksia kuitenkin löytyy muuallakin kuin hinnassa.

Reilun kaupan takuuhinta auttaa viljelijöitä varautumaan epävarmuuteen ja markkinahintojen heittelyyn. Sen lisäksi maksettavalla Reilun kaupan lisällä osuuskunnat voivat tehdä koko yhteisöä hyödyttäviä investointeja. Viljelijät omistavat puolet Reilun kaupan järjestelmästä ja osallistuvat sen päätöksentekoon, ja ay-liikkeen toiminnan mahdollistamisella on järjestelmässä tärkeä osa.

Esimerkiksi Finnwatchin selvityksissä on toistuvasti todettu, että muut sertifikaatit häviävät Reilun kaupan järjestelmälle sekä kriteerien laadussa että avoimuudessa. 

Rainforest Alliancea on kritisoitu heikkoudesta etenkin toimeentulon osalta. Sen kriteerit ovat Reilua kauppaa heikommat etenkin viljelijöille maksettavan hinnan, vastuullisen tuotannon lisien sekä elämiseen riittävän palkan osalta. Viljelijöillä ei ole vahvaa edustusta järjestelmässä. Siksi näiden banaanien palauttaminen valikoimaan voidaan nähdä takapakkina Lidlin vastuullisuustyössä.

Rainforest Alliance -järjestelmä on juuri uudistumassa. Uuden järjestelmän mukaiset auditoinnit ovat vasta alkamassa, ja ensimmäisiä tuloksia voidaan odotella vuoden päästä. Niin kauan kun ei ole näyttöä siitä että järjestelmän heikkoudet on korjattu, ovat Reilun kaupan banaanit parempi valinta.

Miksi nostaa meteli siitä, että yritys tekee muutoksia valikoimaansa?

Lidliltä on vastuutonta tehdä lupauksia joita ei ole valmis pitämään. 

Vastuullisuustyö on pitkäjänteistä toimintaa, jonka tulisi olla osa yrityksen strategiaa. Jos katsotaan, että Reilun kaupan banaanien myyminen tekee “vastuullisuudesta valtavirtaa”, ei halpaa hintaa etsivän kuluttajan pitäisi horjuttaa valittua suuntaa.

Koska kuluttajan on lähes mahdotonta tuntea tuotteiden alkuperää, on kauppaketjuilla merkittävä vastuu kuluttajakäyttäytymisen ohjaamisessa vastuullisemmaksi. Lidl teki Suomessa rohkean teon ja se olisi voinut näyttää tietä muillekin kauppaketjuille.

Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus ja mahdollisimman suuri läpinäkyvyys. Jos vastuullisuuslupauksista ei voida pitää kiinni, on syistä viestittävä avoimesti. Muuten yritysten lupauksilla ei kohta ole enää mitään arvoa.

Eettisen kaupan puolesta ry täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Yhdistys perustettiin 20 vuotta sitten mm. lisäämään tietoutta Reilun kaupan järjestelmästä ja oikeudenmukaisesta maailmankaupasta.