Uudelta sivustolta löydät tietoa yli sadan vaatebrändin vastuullisuudesta

Uudelta sivustolta löydät tietoa yli sadan vaatebrändin vastuullisuudesta

25.06.2020

Isot vaateyritykset eivät maksa elämiseen riittävää palkkaa niiden vaatteita tekeville työntekijöille ja vain alle puolet yrityksistä julkaisee tehdaslistansa. Tämä selviää uudelta Fashion Checker -sivustolta.

Puhtaat vaatteet -verkoston sivustolle on ensimmäistä kertaa kerätty yhteen tietoa yli sadan vaatebrändin vastuullisuudesta eli läpinäkyvyydestä, sitoumuksista elämiseen riittäviin palkkoihin ja alihankkijoiden konkreettisesta palkkatasosta.

93 % brändeistä ei pysty näyttämään toteen, että ne maksaisivat tavarantoimittajilleen elämiseen riittäviä palkkoja.

63 % kyselyyn vastanneista brändeistä ei julkaise toimittajiensa osoitteita tai julkaisee tehdaslistansa vain osittain.

Fashion Checkeristä löytyy suomalaisista yrityksistä Kesko, Lindex, Luhta, Marimekko, Reima, S-ryhmä, Stockmann ja Tokmanni. Palkkadataa näiden osalta ei ole saatavilla.

Näistä vain Marimekko ja Lindex julkaisevat tehdaslistansa Transparency Pledgen mukaan eli niissä on toimittajan osoite, omistaja, työntekijöiden määrä ja tehtaasta tulevat tuotteet koneluettavassa muodossa.

Tuotantoketjujen läpinäkyvyys on ensimmäinen askel

Vastuullisuutta tuodaan yritysten viestinnässä usein esille, mutta käytännössä perustavanlaatuinen oikeus elämiseen riittävästä palkasta jää yhä toteutumatta. Läpinäkyvyyttä tarvitaan, jotta tuotantoketjuihin hautautunutta ongelmaa voidaan lähteä ratkomaan.

Sivusto tarjoaa yrityksille, aktivisteille ja kuluttajille syvempää ymmärrystä vaatetuotannon ongelmista. Se linkittää brändit ja niiden vaatteita valmistavat tehtaat ja kerää yhteen dataa maailman suurimpien vaatevalmistajien, kuten Primarkin, Bestsellerin ja Topshopin tuotantoketjusta.

Puhtaat vaatteet -verkosto hyödyntää sivustoa painostaessaan yrityksiä ja päätöksentekijöitä varmistamaan, että vaateteollisuudessa kaikille työntekijöille maksetaan elämiseen riittävää palkkaa vuoden 2022 loppuun mennessä.

Puhtaat vaatteet -verkoston suositukset vastuullisemman vaatetuotannon edistämiseksi ovat läpinäkyvyyden parantaminen, sitoutuminen elämiseen riittäviin palkkoihin, elinkustannuslaskelmien hyödyntäminen ja sitova yritysvastuulainsäädäntö.

Tietoa yli sadan vaatebrändin vastuullisuudesta on koottu Wikirates-sivustolle, ja ne päivittyvät jatkossa.

Fashion Checker

Clean clothes eli Puhtaat vaatteet -verkostoon kuuluvat Suomesta Eettisen kaupan puolesta ry:n lisäksi SASK –  Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus sekä ammattiliitot PAM, Teollisuusliitto ja Pro.

Euroopan unioni on rahoittanut Filling the Gap: Achieving Living Wages through Improved Transparency -hanketta