Euroopan tehtaissa ommellaan vaatteita riistopalkalla

Euroopan tehtaissa ommellaan vaatteita riistopalkalla

07.05.2020

Vaateteollisuuden ongelmat, kuten elämiseen riittämättömät palkat, ovat lähempänä kuin luulisi. Saksalaisten brändien vaatteita ommellaan Euroopan laitamilla pilkkahintaan.

Tuore raportti paljastaa, miten Euroopan tehtaissa ommellaan vaatteita riistopalkalla. Muun muassa Serbiassa, Ukrainassa, Kroatiassa ja Bulgariassa työntekijät ansaitsevat erittäin alhaisia palkkoja. Kyseisissä tehtaissa tehdään esimerkiksi Espritin, Hugo Bossin ja vaatteita. 

Kaakkois- ja Itä-Euroopan vaatetehtaiden palkkataso jää kauas todellisista elinkustannuksista. Esimerkiksi ukrainalainen ompelija ansaitsee noin 126 euroa kuussa, kroatialainen noin 450 euroa. Raportin mukaan elämiseen riittävä palkka olisi Kroatiassa kolminkertainen, Ukrainassa viisinkertainen.

Kaikissa tutkituissa maissa työntekijöiden tienestit jäivät Euroopan unionin köyhyysrajan alle, vaikka huomioon otettaisiin lisät ja ylityöt. Kaikkien tehtaiden työntekijät myös kertoivat uhkailusta ja pelottelusta. 

Esimerkiksi Hugo Bossin vaatteista 42% tehdään itäisessä Euroopassa. Clean Clothes -verkoston mukaan Hugo Boss ei ole pystynyt esittämään todisteita siitä, että sen alihankkijat maksaisivat elämiseen riittäviä palkkoja. 

Raporttia varten haastatellut kroatialaiset ompelijat kertovat hurjasta työtahdista. Pakollisesta lauantaityöstä maksetaan 19 euron bonus, viikolla tehtävistä ylitöistä ei mitään. Jos ylitöistä kieltäytyy, seurauksena on palkanalennus. Molemmat käytännöt ovat vastoin sekä Kroatian työlainsäädäntöä että kansainvälisen työjärjestö ILOn sopimuksia. 

Ei mitään uutta itärintamalla

Parannuksia työoloissa ei havaittu verrattuna aikaisempaan raporttiin vuodelta 2016. Esimerkiksi EU-jäsenyys ei tutkijoiden mukaan näkynyt parempina työoloina tai palkkoina, eivätkä kaikki tehtaat noudattaneet edes kansallisia lakeja.

Bulgarian vaatetyöläisten tukalata tilanteesta ovat uutisoineet myös Euronews ja Al Jazeera.

Bulgarialainen tehdas, jossa tehdään Bossin pukuja, oli vuosia sitten maan tekstiilitehtaan kirkkaimpia tähtiä. Nyt ostajan tiukat marginaalit ovat johtaneet ay-liikkeen tukahduttamiseen, ja minimipalkan maksu on ehdollista tuotantotavoitteiden saavuttamiselle ja kirjaamattomille ylitöille.

Raportin mukaan saksalaiset brändit vaativat kyllä toimittajilta ihmisoikeuksien kunnioittamista ja työolojen kohentamista, mutta eivät ole valmiita maksamaan tilauksistaan hintaa joka mahdollistaisi sen.

Vapaaehtoinen yritysvastuu ei riitä

Tutkitut brändit ovat mukana toimialan vastuullisuusaloitteissa ja viestivät kuluttajille olevansa sitoutuneita kunnollisiin työoloihin. Raportti kuitenkin kertoo karua kieltä siitä, että vapaaehtoisuuteen perustuva yritysvastuu ei toimi. 

Jos brändit ottaisivat ihmisoikeusvastuunsa vakavasti, työntekijät eivät olisi tällaisessa ahdingossa. 

Järjestöt ja europarlamentaarikot ovat ajaneet sitovaa yritysvastuulainsäädäntöä jo pitkään. Myös suuret yritykset Suomessa ja maailmalla tukevat yritysvastuulakia.

Siksi EU:n oikeuskomissaari Didier Reyndersin viimeviikkoinen ilmoitus otettiin ilolla vastaan: komissio aikoo esitellä yrityksiä sitovan vastuullisuuslainsäädännön jo ensi vuonna.

Jos lainsäädäntö tulee voimaan, yritysten tulee osoittaa että ne ovat kartoittaneet toimintansa ihmisoikeus- ja ympäristöriskit ja ryhtyneet tarpeellisiin toimiin niitä havaittuaan. Jos ne laiminlyövät velvollisuutensa, uhrit voivat hakea oikeutta tuomioistuinten kautta. Eetti aikoo seurata huolellisuusvelvoitteen etenemistä silmä kovana.

Mutta jo nyt Hugo Bossin ja Espritin kaltaisten brändien tulisi seisoa sanojensa takana ja maksaa tuotteistaan hinta joka mahdollistaa elämiseen riittävät palkat.

Vaadi kanssamme somessa Hugo Bossia ja Espritiä maksamaan elämiseen riittävää palkkaa ja tägää yhtiöt stooreihisi.