Ai täysin eettinen älypuhelin?
30.08.2019
Fairphone mainostaa tiedotteessaan uuden puhelimensa olevan “Täysin eettinen älypuhelin!” Se on todella paljon luvattu.
Elektroniikkateollisuus on monimutkaista ja ongelmallista bisnestä.
Yhteen älypuhelimeen voi sisältyä 30:ä eri metallia viideltä eri mantereelta. Tuotantoketjut ovat älyttömän pitkiä ja monimutkaisia, ja jossain kohtaa tuotannossa on lähes aina mukana Kiina, joka kertoo tehdasoloistaan hyvin vähän. Potentiaalisia ongelmakohtia on siis tuhansia.
Olisiko Fairphone vihdoin keksinyt tavan tehdä täysin eettistä elektroniikkaa? Tutkitaanpa asiaa.
Fairphone koostuu seitsemästä eri osasta, ja paketin mukana saa jopa ruuvimeisselin, jolla puhelimen voi avata, ja rikkoutuneen osan vaihtaa. Varaosia saa nettikaupasta.
Tee-se-itse korjattavuus on suuri plussa maailmassa, jossa älypuhelinten keskimääräinen käyttöaika on alle kaksi vuotta ja tuotanto kuluttaa huimia määriä energiaa ja materiaaleja. Ylikulutuksen aiheuttamat vammat maapallolle ovat hiukan pienempiä, kun puhelinta voi helposti korjata ja täten toivottavasti käyttää kauan. Tästä pointsit Fairphonelle.
Entä materiaalit, joita puhelin pitää sisällään?
Metallien kaivuuseen liittyy suuria riskejä aina ympäristötuhoista ihmisoikeusloukkauksiin. Fairphonen mukaan ainakin tina ja volframi ovat vastuullisesti hankittuja ja kupari sekä muovi hankitaan kierrätettyinä. Koboltin osalta ollaan ryhdytty hommiin ja kullalla on Reilun kaupan sertifikaatti.
Erityisesti Reilun kaupan kullan käytöstä lähtee iso fanfaari!
Kännykässä voi kuitenkin olla jopa 30:ä eri metallia, joten monen metallin vastuullisuus jää vielä hämärän peittoon. Fairphone on tehnyt tutkimuksen kännykän eri metalleista sekä niiden ympäristö- ja ihmisoikeusriskeistä ja päättänyt keskittää voimansa 10 kriittiseen metalliin. Odotamme innolla, miten Fairphone varmistaa kaikkien metalliensa vastuullisuuden.
Koko tuotantoketjun kattavan kartan julkaiseminen on hieno asia.
Kartasta silti uupuu monien metallien, kuten litiumin, harvinaisten maametallien ja nikkelin alkuperä. Ymmärrettävästi metalleja on vain pieniä määriä puhelimessa eikä tuotantoketjun koko kattavuutta ole aina helppo selvittää. Toivottavasti koko ketju tulee kuitenkin joku päivä kaikkien nähtäville.
Kartan mukaan suurin osa tehtaista on Kiinassa, jossa työoloissa on edelleen haasteita niin palkkauksessa kuin työajoissakin (ks. muun muassa Sacom). Kehitystä työoloissa tosin on tapahtunut.
Fairphonella on käynnissä puhelinten kokoonpanotehtaalla Kiinassa projekti, joka pyrkii parantamaan työntekijöiden palkkausta ja työhyvinvointia. Muutamista muista yksittäisistä projekteista huolimatta jää epäselväksi, miten muiden tehtaiden vastuullisuutta on kartoitettu Kiinassa.
Puhelimen tuotantoketjun vastuullisuuden varmistaminen on hankalaa. Toimittajia voi olla satoja ja metalleja kymmeniä, eikä alalla ole perinnettä tuotantoketjujen avoimuudessa.
Täysin läpinäkyvään tuotantoketjuun ei ole pystynyt yksikään puhelimen valmistaja – ei edes Fairphone. Ei vielä. Fairphonen yritykselle eettisyydestä on kuitenkin nostettava hattua, ja yhtiön puhelimet ovat luultavimmin alan eettisimpiä.
Mutta voiko puhelimen sanoa olevan “täysin eettinen älypuhelin”? Ei voi. Niin kauan kun koko tuotantoketju ei ole kokonaisuudessaan läpinäkyvä, ei täydelle eettisyydelle ole taetta.
Tämä on yritysten, kuluttajien ja mainos-sloganien tekijöiden hyvä muistaa. Vastuullisuuden rimaa on pidettävä korkealla.