Viisi vinkkiä vastuullisempaan elektroniikkaan

Viisi vinkkiä vastuullisempaan elektroniikkaan

17.05.2019

Kännykkä sisältää kymmeniä eri metalleja ja osia lähes joka puolelta maailmaa. Pitkien tuotantoketjujen ja isojen ihmisoikeus- ja ympäristöhaasteiden edessä kuluttajalla voi olla lohduton olo. Mistä löydän eettisen vaihtoehdon?

Vastuullinen elektroniikka – onko sitä? Vaikka kulutuselektroniikan osalta ei juurikaan löydy kovin eettisiä brändejä, ei kannata lannistua. On monia asioita, joita jokainen meistä voi tehdä niin kuluttajana kuin kansalaisenakin. Listasimme tähän viisi hyvää perussääntöä:

1. Pidä huolta

Suurin osa kännyköiden ja läppärien ympäristö- ja hiilijalanjäljestä tulee tuotannosta. Eli mitä pidempään käytät laitettasi, sitä pienempi on jalanjälki! Tällä hetkellä yhden kännykän keskimääräinen käyttöaika on vain 21 kuukautta eli reippaasti alle 2 vuotta. Tässä olisi siis monella meistä peiliin katsomisen paikka.

Toki pitkään käyttäminen ei aina ole itsestä kiinni. Entä kun puhelin menee rikki ja korjaaminen maksaa tuhottomia summia?

2. Korjaa

Toiset puhelimet on tehty helpommin korjattaviksi kuin toiset. Ifixit-sivuston oppaasta voi katsoa mitkä mallit ovat helposti (ja luultavimmin myös halvalla) korjattavissa. Korjattavuus tai ei-korjattavuus on pääasiallisesti tietoisen suunnittelun tulosta (katso asiaa koskeva Eettinen läppäri -jakso täältä!). Nykyisessä talousmallissa brändin intressissä ei usein ole tehdä korjattavia malleja, sillä rahat tulevat uuden myymisestä, ei vanhan hengissä pitämisestä.

Lisäksi esimerkiksi näytön vaihtamisen hinta voi riippua siitä, mikä yritys näyttöjä valmistaa ja onko sillä käytännössä monopoli valmistukseen (lue mielenkiintoinen blogi korjaamisen hinnoista täältä).

Ifixitistä saa myös ostettua korjauspakkauksia, joiden mukana tulee korjausmanuaali. Ainakin helposti korjattaviin malleihin tämä on oiva vaihtoehto!

3. Osta käytettyä

Vaatteissa käytetyn ostaminen on jo trendikästä, mutta käytetyn elektroniikan maine on edelleen huono. Se on ymmärrettävää, sillä kaupoissa on paljon huonoja halpoja laitteita, joille ei toista käyttöelämää voisi kuvitellakaan. Elektroniikkaa tehdään kuitenkin myös erittäin laadukkaaksi esimerkiksi yrityskäyttöön. Itselläni puhelin ja läppäri ovat molemmat käytettyinä ostettuja ja toimivat vielä monen vuoden jälkeenkin hyvin.

Onneksi käytettyjen laitteiden potentiaaliin ollaan jo heräämässä ja yhä useamman kaupan valikoimasta löytyy käytettyjä puhelimia. Myös hyviä käytettyjä läppäreitä löytää esimerkiksi Cimokselta.

4. Ole aktiivinen kansalainen

EU:ssa uudistetaan parhaillaan direktiiviä, joka velvoittaa tekemään elektroniikasta kestävämpää, korjattavampaa ja kierrätettävämpää. Lisäksi viime vuonna hyväksyttiin konfliktimineraalidirektiivi, joka velvoittaa yritykset varmistamaan konfliktimineraalien alkuperän. EU ja Suomi voivat laeilla ja valtaa käyttämällä vaikuttaa elektroniikan eettisyyteen erittäin paljonkin. Kysy eurovaaliehdokkailta miten he aikovat vaikuttaa yritysvastuulainsäädäntöön ja suuntaa sen perusteella äänestysuurnille!

Jokapäiväistä vaikuttamista on myös se, että kehut kavereillesi sitä, miten ympäristöystävällisen hankinnan olet tehnyt, kun korjautit/ostit käytetyn läppärin!

5. Vertaile yritysten vastuullisuustoimia

Elektroniikassa ei juuri ole sertifikaatteja, jotka takaisivat tuotannon vastuullisuuden kattavasti. Erilaiset vertailut ovat kuitenkin yksi tapa yrittää suosia vastuullisempia tuotteita. Greenpeace ränkkää brändejä ympäristöystävällisyyden mukaan ja rank-a-brand taas ottaa huomioon myös ihmisoikeudet. Vertailuja on toki muitakin, mutta kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Koko totuutta harva vertailu kertoo.

Tarkkasilmäinen huomaa, että molemmissa yllämainituissa ränkkäyksissä kärkipaikkaa pitää Fairphone. Kävimme tapaamassa Fairphonea heidän toimistollaan Amsterdamissa. Katso uusimmasta Eettinen läppäri -jaksostamme lisää!

Vastuullinen elektroniikka, tai sen puute saattaa lannistaa. Onneksi on tekoja, joita voimme jokainen tehdä.

Koko matkaamme Eettisen läppärin jäljillä voit seurata täällä.