Elektroniikan kahdet kasvot

Elektroniikan kahdet kasvot

30.11.2018

Myönnän: Olen koukussa elektroniikkaan. Sen avulla pystyn pitämään yhteyttä rakkaimpiini ja tekemään töitä mökillä. Samaan aikaan rakkauttani elektroniikkaa kohtaan nakertaa tietämys siitä, että sen tuotantoketjun varrella monet sinnittelevät köyhyysrajan alapuolella samalla, kun muutamat suuryritykset tahkoavat järjettömiä voittoja.

Tästä ristiriidasta syntyi ajatus eettisestä läppäristä. Elektroniikan tuotantoketjun ihmisoikeus- ja ympäristöongelmista on tiedetty jo kauan. Miksi ei edelleenkään ole olemassa eettistä läppäriä? Entä, jos kukaan ei vain ole yrittänyt tarpeeksi?

Ensimmäinen askel: ongelmien tunnistaminen

Kännyköihin ja läppäreihin tarvitaan yli 30:tä eri metallia. Kultaa kaivetaan lapsityövoimalla ja vaarallisissa työoloissa Ugandassa, ja tantaali ruokkii konfliktia Kongossa. Harvinaisten maametallien kaivuu Kiinassa aiheuttaa huomattavaa ympäristön saastumista.

Lisäksi monet tutkimukset osoittavat, että kaivosyhtiöiden potentiaaliset taloudelliset hyödyt paikallisille ihmisille jäävät monesti vähäisiksi muun muassa yritysten verovälttelyn takia. Esimerkiksi Sambian väitetään menettäneen vuodessa 85 miljoonaa euroa kuparikaivosyhtiön aggressiivisen verosuunnittelun takia. Mikä kuulostaa aika holtittomalta toiminnalta ottaen huomioon, että yli puolet sambialaisista elää köyhyysrajan alapuolella.

Lisäksi komponenttien kokoonpanotehtaissa niin Aasiassa, Etelä-Amerikassa kuin Itä-Euroopassakin on ylipitkiä työpäiviä ja surkeita palkkoja.

Samaan aikaan toisaalla: Samsung teki vuoden 2018 ensimmäisen kolmen kuukauden aikana voittoa lähes 15 miljardia dollaria, Apple taas vuoden 2017 kolmen viimeisen kuukauden aikana 20 miljardia dollaria.

Mikä mättää, kun hyödyt jakautuvat näin räikeän epätasaisesti tuotantoketjun varrelle?

Kaikista yritysten yritysvastuulausekkeista ja lupauksista huolimatta ihmisoikeusloukkaukset ja ympäristön tuhoutuminen ovat edelleen arkipäivää elektroniikkateollisuudessa.

Toinen askel: Ongelman ratkaiseminen

Täten olen päättänyt selvittää, miten mahdollisimman eettinen läppäri voitaisiin tehdä. On pakko olla tapa tuottaa elektroniikkaa eettisemmin, ja aion löytää sen.

Osana tätä tutkimustyötä tulemme käymään muun muassa Kongon kaivoksilla ja Kiinan tehtailla. Eettisen läppärin jäljillä -hanketta rahoittaa Koneen säätiö.

Kerromme tutkimusmatkastamme lyhytdokumenttien muodossa. Katso täältä ensimmäinen video! Tervetuloa blogiimme ja sosiaaliseen mediaan mukaan seuraamaan matkaa!