Suomalaiset kiinnostuneita vastuullisesta elektroniikasta – Eetti rakentaa eettisen läppärin

Suomalaiset kiinnostuneita vastuullisesta elektroniikasta – Eetti rakentaa eettisen läppärin

27.11.2018

Jopa 90 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä, että heidän ostamansa kulutuselektroniikka on vastuullisesti tuotettu, osoittaa Eettisen kaupan puolesta ry:n tänään julkaisema kyselytutkimus. Suomalaiset olisivat valmiita maksamaan keskimäärin 125 euroa enemmän kannettavasta tietokoneesta, jos voisivat olla varmoja siitä, että se on tuotettu ihmisoikeuksia ja ympäristöä kunnioittaen.

Nuoret ikäryhmät olisivat valmiita maksamaan vanhempia enemmän. 18-24-vuotiaat maksaisivat keskimäärin jopa 188 euroa vastuullisesti tuotetusta läppäristä. Samalla 88 prosenttia suomalaisista kokee, ettei saa tarpeeksi tietoa elektroniikan tuotannon työoloista ja ympäristövaikutuksista.

Kyselyn on osa Eetin tutkimusprojektia, joka selvittää, miten mahdollisimman eettinen läppäri voitaisiin tehdä. Eettisen läppärin jäljillä -projektin tuloksista kerrotaan muun muassa lyhytdokumenttien muodossa. Ensimmäinen lyhytdokumentti löytyy täältä.

– Yli 70 prosenttia Suomeen tuoduista läppäreistä tulee tällä hetkellä Kiinasta. Aasian elektroniikkatehtaissa esiintyy muun muassa ylipitkiä työpäiviä ja palkkoja, jotka eivät riitä elämiseen, sanoo Eettisen kaupan puolesta ry:n tutkija Anna Härri.

Myös kannettavien tietokoneiden ja muun kulutuselektroniikan komponenteissa käytettyjen mineraalien louhintaan liittyy huomattavia riskejä sekä ympäristön että ihmisoikeuksien näkökulmasta.

– Jokaisessa läppärissä on yli 30 eri mineraalia. Näistä iso osa tulee maista, joissa on kohonnut ihmisoikeusloukkausten riski. Esimerkiksi 60 prosenttia maailman koboltista tulee Kongosta, jossa mineraalien louhintaan liittyy lapsityövoiman hyväksikäyttöä, surkeita työoloja ja korruptiota.

– Läppäreitä valmistavilla yrityksillä on vastuu varmistaa, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan koko tuotantoketjussa. Tällä hetkellä alan yritykset eivät tee tarpeeksi ihmisoikeusloukkausten ja ympäristöongelmien kitkemiseksi. Siksi päätimme ryhtyä itse toimeen ja selvittää, miten mahdollisimman eettinen läppäri voitaisiin tehdä, sanoo Härri.

Kyselytutkimuksen on toteuttanut IROResearch Oy Eettisen kaupan puolesta ry:n toimeksiannosta. Eettisen läppärin jäljillä -projekti kestää toukokuun loppuun 2019 ja sitä rahoittaa Koneen säätiö.

Lisätietoja: Anna Härri, Eettisen kaupan puolesta ry:n tutkija, puh. 040 0878 205, anna.harri@eetti.fi