Nälkäpalkat ja työlakien loukkaukset edelleen yleisiä H&M:n tehtailla

Nälkäpalkat ja työlakien loukkaukset edelleen yleisiä H&M:n tehtailla

26.09.2018

H&M:lle vaatteita tekevät työntekijät kertovat tuoreessa raportissa nälkäpalkoista ja huomattavista ylitöistä. #TurnAroundHM-kampanja vaatii muotijättiä pitämään lupauksensa ja varmistamaan elämiseen riittävät palkat tuotantoketjussaan.

Kansainvälisen Clean Clothes Campaign -verkoston julkaisema raportti paljastaa, että H&M-ketjun vaatteita teettävällä bulgarialaistehtaalla tienataan alle 10 prosenttia elämiseen riittävistä palkoista. Intiassa ja Turkissa haastatellut työntekijät ansaitsevat noin kolmanneksen ja Kambodžassa alle puolet siitä, minkä lasketaan riittävän työntekijän ja hänen perheensä elatukseen.

Viisi vuotta sitten H&M lupasi positiivisen mediahuomion saattelemana varmistaa, että sen käyttämien vaatetehtaiden työntekijöille maksetaan elämiseen riittävät palkat vuoden 2018 loppuun mennessä. Yhtiö arvioi, että tämä koskisi 850 000 ompelijaa.

– Tähän mennessä H&M:n toimenpiteet elämiseen riittävän palkan varmistamiseksi eivät ole olleet uskottavia. Päinvastoin, yritys vaikuttaa vesittävän alkuperäistä lupaustaan, kommentoi Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja Lotta Staffans.

Elämiseen riittämättömien palkkojen lisäksi raportista käy ilmi, että H&M:n tuotantoketjussa esiintyy huomattavia määriä ylitöitä ja huonoja työoloja.

– Sitä tulee tehtaaseen aamukahdeksalta, muttei koskaan tiedä, moneltako pääsee lähtemään. Joskus lähdetään kotiin neljältä aamuyöllä, eräs H&M:n bulgarialaisen Koush Modan -tehtaan työntekijä kertoo.

Kolmessa kuudesta tutkitusta tehtaasta ylityötuntimäärä ylittää lain salliman rajan usein. Sunnuntaityö on yleistä kaikissa neljässä tutkimusmaassa: Bulgariassa, Turkissa, Kambodžassa ja Intiassa. Työpaikalla oli pyörtynyt joka kolmas Intiassa ja kaksi kolmesta Kambodžassa haastatelluista. Myös bulgarialaiset pitivät töissä pyörtyilemistä jokapäiväisenä.

Elämiseen riittävä palkka ja säälliset työajat ovat ihmisoikeuksia. H&M on yksi maailman suurimmista vaateyrityksistä, ja sillä olisi kaikki mahdollisuudet varmistaa, että työntekijöiden oikeuksia kunnioitetaan koko tuotantoketjussa, muistuttaa Sini Saaritsa Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKista.

Kansainvälinen #TurnAroundHM-kampanja käynnistettiin toukokuussa 2018, kun kävi ilmeiseksi, ettei H&M täyttäisi antamaansa lupausta. Kampanja vaatii, että H&M:n on julkistettava selkeä suunnitelma toimenpiteistä, joiden avulla se aikoo varmistaa ompelijoille elämiseen riittävät palkat. #TurnAroundHM –kampanjavetoomuksella on jo yli 100 000 allekirjoittajaa.

Tutkimustulokset löytyvät Clean Clothes Campaign -verkoston raportista H&M: fair living wages were promised, poverty wages are the reality.

Suomessa Puhtaat vaatteet -nimelläkin tunnettuun verkostoon kuuluvat Suomen Ammattiliitojen Solidaarisuuskeskus SASK, Eettisen kaupan puolesta ry sekä ammattiliitot PAM, Pro ja Teollisuusliitto.