Viisi syytä, miksi olen ylpeä Fairphone-käyttäjä

Viisi syytä, miksi olen ylpeä Fairphone-käyttäjä

20.03.2018

Vastuullinen kuluttaminen tuntuu välillä raskaalta, koska täysin eettisiä ratkaisuja on vaikea löytää. Siksi innostun aina kun kuulen yrityksestä, jonka ydinliiketoimintaan kuuluu myös sosiaalisen ja ympäristövastuun huomioiminen.

Yksi tällainen yritys on hollantilainen Fairphone. Kun oli aika ostaa uusi matkapuhelin, valitsin Fairphone 2 –mallin. Hankinnasta on nyt puolitoista vuotta ja olen ollut tosi tyytyväinen ostokseeni – tässä viisi tärkeintä syytä miksi.

1. Statussymboli.  Matkapuhelin on enemmän kuin pelkkä puhelin – se on väline yhteydenpitoon, tiedonhakuun ja kokemusten jakamiseen. Se on jatkuvasti esillä ja älypuhelimesta on tullut tärkeä statussymboli monelle. Minulle myös Fairphone on tärkeä statussymboli. Vaikka useimmiten ostamatta jättäminen on eettisin valinta ja kulutan arjessa maltillisesti, älypuhelin on niin isossa roolissa elämässäni etten osaa kuvitella elämääni ilman sitä. Siksi tuntui hyvältä tehdä valinta arvojeni mukaisesti ja näyttää se joka päivä myös ulospäin.

2. Keskustelunavaus. Olen huomannut, että monet ovat kiinnostuneita Fairphonesta. Mikä se on, kun ei näytä yhtään tutulta? Mikä käyttöjärjestelmä siinä on? Käytän keskustelunavaukset mahdollisuutena puhua elektroniikkateollisuuden ongelmista: pitkistä tuotantoketjuista, ihmisoikeuskysymyksistä ja siitä, että puhelimista on tullut lähes kertakäyttöisiä – niitä ei useinkaan kannata korjata, vaan hajonneen tilalle ostetaan uusi. Nimenomaan näihin ongelmiin Fairphone yrittää liiketoimintamallillaan puuttua.

3. Sosiaalinen vastuu. Olen idealisti ja haluan että kaikilla maailman ihmisillä on mahdollisuus elää merkityksellistä elämää ja toteuttaa omia unelmia. Kuinka monen ihmisen unelma on raataa kyseenalaisissa olosuhteissa kaivoksella tai tehtaassa, jotta minä saisin kohtuuhintaisen älypuhelimen? Asia on toki monimutkainen, eikä Fairphonekaan ole sataprosenttisesti eettinen, mutta sisäinen idealistini on iloinen, että Fairphone kertoo avoimesti tuotantoketjustaan, välttää konfliktimineraaleja sekä edistääöntekijöiden oikeuksia niin kaivoksilla kuin tehtaissa.

4. Pientoimija. Fairphonen tarina alkoi vuonna 2010 kampanjasta, jolla haluttiin haastaa elektroniikka-alan toimijoita kehittämään täysin eettinen älypuhelin. Aluksi tarkoitus ei edes ollut tuottaa älypuhelimia eikä alkuperäisessä tiimissä ollut siihen vaadittua osaamistakaan. Kampanjasta syntyi kuitenkin kansanliike, ja siitä kasvoi Fairphone-puhelin. Pientoimijana he kilpailevat nyt isojen jättiläisten kanssa, mutta tekevät monia asioita toisin kuin kilpailijat. Arvostan Fairphonen rohkeutta toimia omien arvojen mukaisesti.

5. Vähemmän e-jätettä. Ottaen huomioon, että elektroniikkajäte on maailman nopeimmin kasvava jätelaji, on tärkeää, että Fairphone on suunniteltu kestämään pitkään. Se on paloista koostuva kokonaisuus, jonka voi avata itse: puhelimesta voi irrottaa näytön ja akun, ja puhelimen sisällä on kolme irrotettavaa palaa – ylhäällä, alhaalla ja kamerapala. Tämä tarkoittaa sitä, että jos jokin osa    menee rikki, voin itse vaihtaa sen. Olen vaihtanut hajonneen     mikrofonin tilalle uuden ja päivittänyt kameran paremmaksi. Sen sijaan, että olisin ostanut täysin uuden puhelimen, olen ostanut    vain uuden osan.

On toki myös mainittava, että puhelin ei toimi joka päivä aivan täydellisesti ja esimerkiksi akku tyhjenee nopeasti. Tämä on kuitenkin pientä verrattuna niihin syihin, miksi olen tyytyväinen puhelimeen. Ajattelen myös, että jos haluaa että jotain muuttuu, on oltava valmis osallistumaan siihen muutokseen. ”Change is in your hands” puhelimeni kertoo minulle joka kerta kun käynnistän Fairphonen uudestaan ja muistuttaa minua tärkeimmästä syystä olla tyytyväinen käyttäjä.

 

Fairphonesta inspiroituneena, Eetti lähtee tänä vuonna rakentamaan eettistä läppäriä. Kerromme hankkeesta pian lisää.