Syyrialaista työvoimaa käytetään hyväksi Turkin vaatetehtailla

Syyrialaista työvoimaa käytetään hyväksi Turkin vaatetehtailla

19.01.2017

Tuhansia syyrialaisia pakolaisia työskentelee Turkin vaatetehtaissa alle minimipalkalla ja vaarallisissa työoloissa. Uuden raportin mukaan brändit eivät tee tarpeeksi estääkseen hyväksikäyttöä.

Turkki on maailman kolmanneksi suurin vaatteiden tuottaja Kiinan ja Bangladeshin jälkeen. Arvioiden mukaan Turkissa työskentelee 250 000–400 000 syyrialaista, joista vain 7000:lla on työlupa. Suurin osa työskentelee epävirallisesti, jolloin he eivät myöskään ole oikeutettuja sosiaaliturvaan tai työsopimuksiin. Epäviralliset työntekijät ovat haavoittuvassa asemassa, sillä palkasta tai liiallisista ylitöistä ei uskalleta valittaa viranomaisille tai työnantajalle työn menettämisen pelossa. Usein pakolaiset työskentelevät tavarantoimittajien alihankkijoilla, joten vain tavarantoimittajien tehtaisiin ulottuva auditointi ei välttämättä havaitse pakolaisten hyväksikäyttöä.

– Syyrialaiset työntekijät eivät yleensä saa edes minimipalkkaa ja heidän on hyväksyttävä työtä minkälaisissa olosuhteissa tahansa, sanoo Engin Celik ammattiliitto Deriteksistä.

Ruotsalainen Fair Action ja norjalainen Future in Our Hands kartoittivat raportissaan, mitä suuret pohjoismaalaiset yritykset tekevät estääkseen syyrialaisten pakolaisten hyväksikäytön. Raportin mukaan H&M ja Varner ovat ottaneet askelia oikeaan suuntaan ja Lindex on aloittanut asian käsittelemisen. Gina Tricot ja KappAhl eivät seuraa tai yritä estää hyväksikäytön riskiä juuri ollenkaan. 

Raportin mukaan brändien tulee varmistaa, että pakolaisia ei syrjitä tai käytetä hyväksi tehtailla muun muassa arvioimalla riskejä yhdessä paikallisten liittojen tai organisaatioiden kanssa, viestimällä tavarantoimittajille kannastaan pakolaisten suojeluun, parantamalla auditointiprosesseja ulottumaan tavarantoimittajien alihankkijoihin sekä tekemällä toimintasuunnitelma pakolaisten suojelemiseksi. 

Invisible workers –Syrian refugees in Turkish garment factories -raportti on   kokonaisuudessaan täällä: http://fairaction.se/wp-content/uploads/2017/01/Invisible-workers_Turkey_Fair-Action_20170118.pdf

Lisätietoa: Anna Härri, anna.harri (at) eetti.fi, 044 595 0094