Poliisi vainoaa työoikeusaktivisteja Kiinassa

Poliisi vainoaa työoikeusaktivisteja Kiinassa

18.05.2016

Kolmea kiinalaista työoikeusaktivistia syytetään sosiaalisen järjestyksen häiritsemisestä, mistä voidaan tuomita pahimmillaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Zeng Feiyang, Zhu Xiaomei ja Meng Han tukivat kenkätyöläisten työoikeustaisteluita Guangdongissa, jossa Liden kenkätehdas yritti välttää maksamasta työntekijöille lakisääteisiä korvauksia ja etuuksia.

Yli 2500 Liden työntekijää osallistui lakkoihin viime ja toissavuoden aikana vaatien onnistuneesti laiminlyötyjen etuuksien maksatusta. Kiina reagoi työtaisteluvoittoon ratsaamalla työläisten oikeuksia ajavat kansalaisjärjestöt, kuulustelemalla vähintään 21 aktivistia ja pidättämällä Feiyangin, Xiaomein ja Hanin. Zeng Feiyang ja Meng Han ovat edelleen pidätettyinä.

Muun muassa Calvin Klein, Ralph Lauren, Coach ja Li&Fung tilasivat kenkiä työntekijöiden oikeuksia polkeneesta Liden tehtaasta ja kyseisillä brändeillä on velvollisuus toimia, jotta aktivistien vaino viranomaisten taholta saadaan päättymään.

Change your shoes -kampanja vaatii:

  1. Zeng Feiyangin, Meng Hanin ja Zhu Xiaomein välitön vapautus kaikista syytteistä ja pidätyksestä
  2. Kiinan hallitus ja All Chinese Trade Union Federation (ACTUF) lopettavat ammattiyhdistysaktiivien, työmarkkinajärjestöjen ja kansalaisjärjestöjen tukahduttamisen
  3. Kaikkien kiinalaisten työntekijöiden perusoikeuksien kunnioittaminen ja suojaaminen

Allekirjoita vetoomus

Kiina on maailman johtava kenkien tuottajamaa, jossa tuotettiin vuonna 2014 yli 15,7 miljardia kenkäparia. Suurin osa Kiinassa tuotetuista kengistä menee vientiin  ­- Suomeenkin tuoduista kengistä hieman yli puolet tulee Kiinasta. Kiinan kenkäteollisuus työllistää noin 1,6 miljoonaa ihmistä.

Toukokuun ensimmäisellä viikolla julkaistavan Tricky Footwork – The Struggle for Labour Rights in the Chinese Footwear Industry -tutkimuksen mukaan eurooppalaisten brändien kenkiä valmistavien tehtaiden työoloissa on monia epäkohtia, kuten pieniä palkkoja, ylityöhön pakottamisesta, puutteellista työsuojelua ja maksamattoma sosiaalietuuksia. Työntekijöiden järjestäytymisoikeuden rajoitukset ja kansalaisjärjestöjen vainoaminen ovat omiaan pahentamaan tilannetta.

Vetoomus pidätettyjen aktivistien hyväksi löytyy täältä.

Lisätietoa Change your shoes -kampanjakoordinaattorilta Anna Härriltä (anna.harri (at) eetti.fi, 044 595 0094)