Vaatevallankumous vaatii vastauksia

Vaatevallankumous vaatii vastauksia

24.04.2014

Vuosi sitten tapahtunut katastrofaalinen Rana Plazan romahdus toimi kipinänä länsimaisten vaatekuluttajien hämmennyksen, ärtymyksen ja avuttomuuden sytyttämiseksi toimintaan. Fashion Revolution, suomeksi Vaatevallankumous, tarjoaa jokaiselle vaatteita ostavalle ja päälleen pukevalle kanavan vaatia muutosta vaatetollisuuden epäinhimillisiin käytäntöihin, ilmaista tyytymättömyytensä nykyiseen tilanteeseen, ja samalla juhlistaa vaatteiden ja vaateteollisuuden mahdollisuuksia. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa paidan pukemista päälle nurinpäin ja siitä otetun kuvan jakamista sosiaalisessa mediassa, mutta Vaatevallankumous on synnyttänyt lukuisia tapahtumia Ompelumielenosoituksesta kotimaisten vaatetehtaiden avoimiin oviin.

Photographer: Keiron O'Connor, Model: Sienna Somers, Profile Models Swimsuit: Ada Zanditon, Jacket & Leggins: Studio Jux, Stylist: Stevie Westgarth, Make up: Jo Frost, Hair: Eliot Bsilla

Vaatevallankumouksessa on pohjimmiltaan kyse siitä, että tiedostamme ja sanomme ääneen “Vaatteeni eivät vain itsestään tupsahda komerooni. Ne eivät materialisoidu tyhjästä kaupan rekkiin.”

Vaatteilla on pitkä historia takanaan jo ennenkuin ne sujautetaan kaupan kassiin. Jokaisen vaatteen on ommellut joku ihminen, aivan kuin minä itse, joka koittaa parhaansa mukaan pärjätä ja elättää itsensä ja perheensä. Ovatko vaatteeni antaneet tekijälleen kelvollisen toimeentulon – täyden vatsan, mahdollisuuden kouluttaa lapset, jotain vanhuudenturvaksi? Onko paitaani ommellut nainen päässyt yöksi kotiin, vai onko tehtaan ovet pidetty lukittuina, kunnes liian tiukan tuotantoaikataulun mukainen erä on saatu valmiiksi? Jos näiden housujeni ompelija on halunnut järjestäytyä muiden saman tehtaan ompelijoiden kanssa ja neuvotella palkoista, tai työoloista, onko hän saanut tehdä niin, vai onko sitä seurannut uhkailua, potkut, tai pahempaa? Onko tämän mekon ommellut ihminen enää edes elossa?

Vaatevallankumous haluaa vastauksia, tivaa, kysyy uudelleen ja uudelleen ja niin kovalla äänellä, kuin on tarpeen. Vaatevallankumous ei tyydy vallitsevaan asiaintilaan, vaan vaatii. Vaatevallankumous kertoo jo osallistujiensa määrällä, maailmanlaajuisesti, että meitä vaatteiden ostajia ja käyttäjiä kiinnostaa. Meitä ei voi enää hyssytellä alennusprosentilla ja tarjouksella ja kolme-kahden-hinnalla-osta-tänään-hävitä-huomenna-huumalla.

Me haluamme vaatteita, jotka kestävät. Me haluamme vaatteita, jotka voi korjata, ja joita kannattaa korjata. Me haluamme vaatteita, joiden alkuperää ei tarvitse piilottaa. Me haluamme, että vaatteemme ovat hyväksi sekä niiden valmistajille, käyttäjille kuin koko planeetallekin. Me tiedämme, että muoti ja vaatteet voivat vaikuttaa positiivisesti, kohottaa köyhyydestä, antaa työtä ja toivoa. Me iloitsemme vaatteista, jotka toteuttavat nämä vaatimukset. Me vaadimme, me kysymme, me juhlimme, ja pyydämme sinut mukaan!

Rinna Saramäki

Lisätietoa:
Vaatevallankumous
Vaatevallankumouspäivän tapahtumalistaus
Fashion Revolution

Kirjoittaja on käsityökirjailija, joka on julkaissut mm. kirjan Hyvän mielen vaatekaappi (2013).

***

Eettisen kaupan puolesta ry:n blogi Maailmantalouden tutka
käsittelee laajasti maailmankauppaan ja yritysvastuuseen liittyviä
aiheita. Blogissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä
välttämättä edusta Eetin mielipidettä tai linjaa.