Hyvä kiertämään

12.10.2011

Muyuyacun tuottajayhteisössä on tarjolla luomua.

“Koska syödään?” Oscar Castañeda, Amerikoiden alueen varapuheenjohtaja Heifer Internationalista ei malttaisi odottaa luomuhedelmien maistelua. Kieltämättä valkoisten muovituolien suorakulmioonsa sulkema laatikkorivistö on houkutteleva: tavallisten, punaisten ja babybanaanien lisäksi tiloilta on tuotu maisteltavaksi kaakaon hedelmää, appelsiineja, makeita jättilimettejä sekä pääni kokoisia mandariineja. Oscar joutuu kuitenkin vielä odottamaan esittelykierroksen verran. Muyuyacun tuottajayhteisön pakkausasemalle kun on kokoontunut tavallista enemmän väkeä, eikä kukaan ole ihan varma kaikista läsnäolijoista, onko tuo nyt niitä heifferiläisiä, vai sittenkin meikäläisiä?

Pierre Ferrari (vasemmalla) sekä muut heiferläiset seuraavat kiinnostuneina banaanin pakkausprosessia.

Vuoden 2011 alusta Asoguabossa on ollut käynnissä Heifer-projekti. Heifer on Yhdysvalloista alkunsa saanut kansainvälinen kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on yhdessä paikallisyhteisöjen kanssa taistella nälkää ja köyhyyttä vastaan kestävin ja ympäristöä kunnioittavin metodein. Taustalla vaikuttaa ajatus maailmasta, jossa pakallisyhteisöt elävät rauhassa jakaen tasaisesti hyvinvoivan maapallon resurssit. Tällaiseen maailmaan pyritään antamalla hyvän kiertää. Heiferin internetsivuen mukaan “ihmisten lahjoittaessa kotieläintensä jälkeläisiä yhdessä tiedon, resurssien ja taidon kanssa, luodaan maailmanlaajuiseksi levittäytyvä toivon, ihmisarvon ja omavaraisuuden verkosto.” Käytännössä kyse on tuotannontekijöiden lainaamisen ja lahjoittamisen välimallista. Heifer-projektiin osallistuvalle tuottajalle voidaan antaa esimerkiksi possu, jonka arvo liikkuu seitsemänkymmenen dollarin paikkeilla. Tuottaja kasvattaa possusta aimosian, ja myy sen, mahdollisesti ensin porsitettuaan. Kunnon sian arvo markkinoilla on hitusen alle neljä dollaria kilolta. Tuottaja palauttaa projektiin pikkupossun arvon korkoineen, ja tästä rahasta taas kustannetaan toiselle tuottajalle uusi possu, kana, marsu, tai vaikkapa tiiliä sikalan rakentamista varten. Annetaan hyvän siis kiertää.

Rosa Rodríguez (vasemmalla), Oscar Castañeda (toinen vasemmalla) ja muut heiferläiset matkalla tapaamaan lahjasikaa.

Asoguabon ja Heiferin yhteisen kolmivuotisen projekin loppuun mennessä tavoitteena on antaa hyvän kiertää kahdellesadalle osuuskuntaan kuuluvalle perheelle. Toistaiseksi mukana on jo 57 tuottajaa, juuri Muyuyacusta ja muista luomuyhteisöistä. Siksi Heifer Internationalin liki kymmenpäinen kansainvälinen joukko maistelee luomulimettiä täällä aamu-usvaisella vuorenrintellä. Päivän aikana Oscar Castañedan lisäksi mm. Heifer Internationalin puheenjohtaja Pierre Ferrari ja Rosa Rodríguez, Ecuadorin maajohtaja, tutustuvat Wilson Sánchezin tilalla banaanin kasvatukseen, sadonkorjuuseen ja pakkaukseen. Luonnollisesti käydään tapaamassa myös yhtä porsasta. Joukko tuottajia kuuntelee tarkasti, mitä vieraiden kysymyksiin yhden banaanilaatikon tuottamiseen kuluvasta ajasta vastataan. Myös materiaalien kierrättäminen kiinnostaa; Álvaro Cobo pohtii, voisiko kasvin erittämästä lateksista tehdä väriainetta, se kun ei pesemällä vaatteista irtoa.

Kun banaaniprosessi, hukkabanaanin kohtalo ja lahjapossu ovat tulleet tutuiksi on vielä loppukomenttien, kysymysten ja kiitosten aika. Wilson Sánchez kiittää mahdollisuudesta monipuolisempaan tuotantoon ja perheen ruokakorin parantamiseen. Yksi pyytää tarkkuutta lahjoitettavien tuotteiden laadunvalvonnassa, toinen tahtoo tietää uuden yhteistyökumppanin taustoista. Pierre Ferrari kertoo järjestön historiasta ja toimintaperiaatteista, Rosa Rodríguez vastaa kehitysideoihin ecuadorilaisesta näkökulmasta. Muyuyacun tuottajayhteisön puheenjohtaja Wilmer Cuenca näyttää tyytyväiseltä Pierre Ferrarin sanoessa pientuottajien olevan tämän pallon ruoantuotannon tulevaisuus. Tyytyväisyys kuvastuu kaikkien läsnäolijoiden kasvoilta; on ollut hienoa päästä tutustumaan yhteistyökumppaniin, oppia lisää tämän työstä kokea, että sitoutuminen ja arvostus on molemminpuolista.