Työkaluja osa 1

Työkaluja osa 1

22.11.2010

Banaanien kasvatuksessa ja myyntikuntoon saattamisessa on yllättävän monta työvaihetta. Lähes kaikki työ on käsityötä. Tiheillä banaanipelloilla ei voi työskennellä maatalouskoneilla ja machete-veitsi onkin siellä tärkein työkalu. Sadonkorjuupäivä on joka banaanitilalla kerran viikossa. Muina päivinä työskennellään pellolla muissa tehtävissä. Sadonkorjuupäivänä työvaiheita vasta riittääkin. Esittelen tässä niistä muutaman sekä työkalut, joita silloin käytetään.

Sadonkorjuupäivänä vilkkainta on käsittely- ja pakkausasemalla. Tilan koosta riippuen siellä työskentelee noin 2-12 ihmistä. Pahviset banaanilaatikot kootaan valmiiksi eli taitellaan ja liimataan kokoon aikaisin samana aamuna (kuva1). Ostajan vaatimuksista riippuen joskus laatikoihinkin liimataan reilusta kaupasta kertovia tarroja. Aivan viimeiseksi kun laatikko on jo pakattu lähtövalmiiksi ja täyteen banaaneja, laatikon sivuun isketään tuottajakohtainen leima (kuva 2).

Banaanit tuodaan paikalle suurina noin 18-25kg painoisina vastapoimittuina terttuina (kuva 3). Ensimmäiseksi vuorossa on laaduntarkistus. Pienellä käyrällä veitsellä (kuva 4) leikataan ja halkaistaan yksi banaani jokaisesta tertusta. Banaaneiden on oltava tarpeeksi kovia ja valkoisia (kuva 5). Liian pehmeä tai jo keltainen banaani ei enää kelpaa vientiin.

Tertun osat eli kädet leikataan irti suurta kauhaa muistuttavalla työkalulla (kuva 6). Sitten ”kädet” heitetään kellumaan ja puhdistumaan vesialtaaseen. Käyttäen samaa pientä veistä altaan reunalla työskentelevät käsittelijät paloittelevat nämä ”kädet” pienempiin osiin eli clustereiksi. Clusterit ovatkin jo niitä banaaniterttuja, joita kaupasta löydätte (kuva 7).