Vaatteet: tilanne pahenee

Vaatteet: tilanne pahenee

07.09.2009

Huolestuttavinta vaatteiden eettisyydessä on se, että tilanne tehtailla pahenee koko ajan.

Etelästä tulee koko ajan hälyttäviä uutisia. Röyhkeät keinot, pahoinpitelyt, pidätykset, erottamiset ja juuri ammatillisesti järjestäytyneiden tehtaiden sulkemiset ovat arkipäivää.

Kymmenen vuoden perspektiivillä kuva ei ole kaunis. Tämä siitä huolimatta, että samalla ajanjaksolla yhteiskuntavastuubisnes on kasvanut.

Latinalaisesta Amerikasta Yhdysvaltoihin rahdattavien vaatteiden tehdashinnat ovat laskeneet useita kymmeniä prosentteja viimeisten vuosien aikana (Tiedot saatu kiertotietä, alkuperäinen lähde Yhdysvaltain kauppaministeriö: . Syytä voi etsiä muun muassa siitä, että samaan aikaan kaupan esteitä on poistettu ja kilpailu Aasian kanssa on kiristynyt.

Euroopasta ja Suomesta maahantuontihinnat (huomio, ei tehdashinnat) eivät ole laskeneet yhtä dramaattisesti, mutta ne eivät ole myöskään nousseet (lähde: Eurostat: . Inflaation jyllätessä kovanakin kehitysmaissa työntekijöiden reaaliansiot ovat siten laskeneet.

”Neil Kearney, ITGLWF:n pääsihteeri, kertoi konferenssissa, että vaikka lapsityövoima oli vähentynyt jonkin verran ja työturvallisuus ja -terveys hieman parantunut, reaalipalkat sektorilla olivat laskeneet 25 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana ja työajat pidentyneet 25 prosenttia 60 tunnin työviikon ollessa nyt laajalti hyväksytty normi…”
Tekstiili-, vaatetus- ja jalkinealan kansainvälisen ammattijärjestön ITGLWF:n (International Textile, Garment and Leather Workers’ Federation) tiedote: vuodelta 2007. Oma käännös.

Työajat ovat siis pidentyneet samaan aikaan huomattavasti. Lisäksi työn tuottavuus on nostettu äärimmilleen: ompelijoilla on yleensä urakkapalkka.

Kilpailu vaatevalmistajien välillä kasvaa kasvamistaan. Nykyisin siitä kärsivät kehitysmaiden tehtaat ja ne vähät suomalaiset valmistajat.

Vaatteita ostaessa kannattaa suosia kestävää, laatua ja ajatonta tyyliä nopeasti muuttuvien trendien sijaan. Myyjältä kannattaa kysellä missä ja millaisissa oloissa vaate on tuotettu. Palautetta voi antaa yrityksille niiden nettisivujen tai palautelaatikkojen kautta. Sillä tavoin Reilun kaupan tuotteitakin on alkujaan saatu valikoimiin!

Veden juominen on kielletty työaikana filippiiniläisellä Walmartille tuottavalla tehtaalla. Kuva: Clean Clothes Campaign

-Outi Moilala

Kirjoittaja on vanha Repun aktiivi.