Hanki IT Reilusti – suuntaviivoja kestäviin tietokonehankintoihin

11.03.2009

Kestävämpiä it-hankintoja julkiselle sektorille

 

Tämä opas keskittyy erityisesti elektroniikkayritysten tuotantoketjun työoloihin ja auttaa tietokoneita koskevien kestävien tarjouskilpailujen toimeenpanossa.

Oppaassa neuvotaan, kuinka julkiset hankkijat voivat määritellä sosiaalisia kriteereitä koskevia minimivaatimuksia ja lisäkannustimia.

Tietokonelaitteisto tuotetaan nykyään lähes aina kehitysmaissa, usein hyvin huonoissa työoloissa. Ekologisten kriteerien huomioiminen julkisissa tietokonehankinnoissa on jo kasvava trendi, mutta vaatimukset inhimillisistä työoloista usein ohitetaan.

Opas on julkaistu osana eurooppalaista kampanjaa ”ProcureITfair – Campaign for Sustainable Procurement of Computers”. Se on koottu yhteistyössä ICLEI:n – Local Governments for Sustainability –kanssa.

Suomenkielinen painos on käännetty suoraan englanninkielisestä alkuperäisversiosta, joka perustuu lain tuntemukseen sekä perusteelliseen hankintalain ja -käytäntöjen tutkimiseen. Kirjoittajat eivät kuitenkaan voi antaa juridisia takeita oppaassa annetuista suosituksista.

Teksti tähän