Vaatteet
Opettajan materiaalit vaatteiden ja kenkien elinkaaresta, kuluttamisesta ja globaaleista vaikutuksista sisältävät paljon toiminnallisia tehtäviä ja tietoa yläkouluun ja toiselle asteelle. Opettaja voi koota niistä omalle ryhmälleen parhaiten toimivan setin tai vetää suoraan esityksen avulla kokonaisen oppitunnin. Tämän lisäksi materiaalista löytyy myös tehtäviä oppilaille ja opiskelijoille.
Esitykset, valokuvat ja vastamainokset
- Vaatteita ja vastamainontaa -esitys tarkastelee kestävää kehitystä, yritysviestintää ja vaikutustapoja vaatetuotannossa. Työpajassa opitaan ja keskustellaan osallistavasti mm. arvojanan, kartan, kuvien ja vastamainosten avulla. Huomaathan kommentit ja ohjeet kunkin dian kohdalla.
- Voit tulostaa valokuvaharjoituksen ohjeineen ja lisätietoineen sekä vaatteisiin, muotiin ja mainontaan keskittyvän vastamainosgallerian. Kestävän kehityksen tavoitteet eli Agenda 2030 löytyy julisteena tai kortteina.
- Keisarinnan uudet vaatteet on tietoa ja tanssitaidetta yhdistävä työpaja vaatteiden elinkaaresta ja vastuullisesta kuluttamisesta alakoulun 3.–4.-luokkalaisille. Materiaali löytyy tämän sivun lopusta.
- Globalt ansvar och rättvisa: uppgifter om världshandeln och kläder presentation är på svenska. Med den kan du använda bilder och antireklamen föreställande tillverkning och användning av klädesplagget.
Videot
- Menetetty vallankumous (8:02) ja parodinen Millä ehdoilla sinä tekisit töitä? (2:30) kertovat bangladeshilaisista ompelijoista ja vaateteollisuuden ongelmien ratkaisemisesta. Change Your Shoes (1:24) herättelee keskustelua tuotannon läpinäkyvyydestä sekä kuluttajan ja tuottajan välimatkasta.
- #Lempivaatteeni-kampanjan upeat videot Liikaa päällä (2:30) ja Vaatevuorisaarna (2:38) valottavat suomalaisten vaatekulutuksen vaikutuksia ja kannustavat käyttämään vaatteita pidempään. Kampanjan tempauksessa (1:00) vapaaehtoiset vuorasivat kadun vaatteilla ja haasteessa (2:09) julkkikset kertoivat suhteestaan vaatteisiin.
- Voit näyttää myös parodisia vastamainosvideoita ja kulutuskriittisiä performansseja. Listalla on esitelty mm. elokuvatraileri Zombi-kuluttajista (1:44) ja Kultaisen Ostoskärryn Seurakunta (2:58).
- Eetiltä voi lainata vaatetuotannon epäkohtiin tarttuvan dokumenttielokuvan Fashion Victims – Vaarallinen vaate (Schick aber schädlich, 52 min. Inge Altemeier, Saksa 2011) tai puuvillan ja vaatteiden tuotantoon keskittyvän dokumenttielokuvan Cotton Road (70 min. Laura Kissel, Yhdysvallat, 2014). Katso traileri täältä.
Pelit ja kartat
- Vaatekorttipelissä yhdistetään tekstit ja piirroskuvat vaatteen tuotantoketjun varrelta. Kortit voi myös sijoittaa kartalle.
- Lenkkitossun hinta -pelissä tutustutaan kengän arvon jakautumiseen vertailemalla paloja, joiden koko määräytyy eri tuotantovaiheiden kustannusten mukaan. Kenkäkuvasta on versio 1 ja versio 2.
- Eetiltä löytyy myös kartta vaatteen tuotantoketjusta, tyhjä kartta osasta maailmaa ja tyhjä kartta koko maailmasta.
Taustamateriaalit
Vaatteita ja vastamainontaa -artikkeli esittelee tuotantoketjujen tutkimusta, vaatemainontaa ja vastamainosten tekemistä opetuksessa.
Eetti on kehittänyt globaalista puuvillan tuotannosta ja vaikuttamisesta Puuvillan polut -materiaalin sekä draamaharjoituksia, jotka löytyvät puuvillaoppimateriaaleista.
Tehtäviä oppilaille
UIGUURIT JA PAKKOTYÖ
Katsokaa Yritysvastuu-uutiset video Uiguurit ja pakkotyö. Tämän lisäksi tehtäväkokonaisuutta tukemaan voi lukea artikkelin Puoli miljoonaa uiguuria pakkotyössä puuvillapellolla. Tehkää sitten näihin liittyvät tehtävät:
Tehtävä 1: Arvoketjut
Vaatteilla ja tekstiileillä on usein pitkät arvoketjut, jotka eivät tyypillisesti ole kovinkaan läpinäkyviä. Niihin saattaa piiloutua ihmisoikeusrikkomuksia, kuten esimerkiksi uiguurien pakkotyötä. Selvitä ensiksi, mitä tarkoitetaan arvoketjuilla. Tämän jälkeen tee vaatteiden arvoketjujen eri vaiheita käsittelevä tehtävä.
Tehtävä 2: Vaatemerkit ja uiguurien pakkotyö
Olisi tärkeää, että vaateyritykset kertoisivat avoimesti nettisivuillaan tuotteidensa ja raaka-aineidensa alkuperästä. Tutustu jonkun vaateyrityksen nettisivuihin – se voi olla esimerkiksi lempivaatemerkkisi tai joku muu merkki. Selvitä, kertooko yritys nettisivuillaan seuraavat tiedot:
- Missä yrityksen vaatteet on ommeltu?
- Mistä yrityksen käyttämät kankaat tulevat?
- Mistä yrityksen kankaissa käyttämät raaka-aineet tulevat?
Tehtävä 3: Vaikuttamisen tapoja
Kuluttajana ja kansalaisena on monia erilaisia tapoja vaikuttaa yrityksiin ja päättäjiin sekä pyrkiä saamaan heidät tekemään vastuullisempia valintoja ja päätöksiä. Yrityksiin voi vaikuttaa esimerkiksi antamalla palautetta erilaisissa kanavissa ja pyytää yrityksiä kertomaan yksityiskohtaisesti tuotteiden valmistuksesta. Lisäksi voit olla yhteydessä kansanedustajiin sekä kunnanvaltuutettuihin ja esimerkiksi selvittää, mistä vaikkapa oppilaitoksen tai kunnan hankinnat tulevat.
Pohdi, keksitkö muita erilaisia tapoja vaikuttaa kuluttajana yrityksiin ja päättäjiin? Mikä olisi sinulle itsellesi luontevin tapa vaikuttaa?
Keisarinnan uudet vaatteet
Keisarinnan uudet vaatteet on tietoa ja tanssitaidetta yhdistävä työpaja vaatteiden elinkaaresta ja vastuullisesta kuluttamisesta alakoulun 3.–4.-luokkalaisille.
Työpaja kestää noin kolme oppituntia ja sisältää viisi opetusvideota, joissa näkyy esitys tehtävineen ja kertojan video. Työpajassa katsotaan tanssiesitys videolta ja tutustutaan tanssijoiden pukuihin, jotka on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Opetusvideot sisältävät upeita valokuvia sekä lyhyitä tieto-osioita ja tehtäviä kuluttamiseen ja omiin lempivaatteisiin liittyen.
- Opettajan ohje -pdf ja -word sisältää videolinkit ja käytännön ohjeet työpajan toteuttamiseksi lähi- tai etäopetuksena tai näiden yhdistelmänä. Opetusvideot ovat:
OSA 1 Keisarinnan uudet vaatteet: Tanssiesityksen videotallenne (39:55, salasanan saa Eetiltä) ja kysymyksiä tarinasta (3:48)
OSA 2 Vaatteen tarina muotimainosten takana: Ihmiset eri puolilla maailmaa valmistavat raaka-aineita ja ompelevat vaatteita (14:22)
OSA 3 Upouusien vaatteiden kurja puoli: Kasvava kulutus aiheuttaa ongelmia maapallolla (10:24)
OSA 4 Vanhasta saa aikaan hienoa uutta: Reilut säännöt, kierrätys ja uusiokäyttö muuttavat maailmaa (7:16)
OSA 5 Miten voi itse vaikuttaa? Vinkkejä kulutuksen vähentämiseen, omiin valintoihin ja toimintaan (7:50)
Videoilla näkyvän esityksen (ppt) voi ladata ja soveltaa käyttöön myös sellaisenaan.
Tanssiteos Keisarinnan uudet vaatteet (40 min, Willman Dance Company) on moderni versio klassikkosadusta Keisarin uudet vaatteet. Esitys kuvattiin Tanssin voima -festivaalilla 2019: lisätietoa kuvineen täällä ja täällä. Esityksen oheen tehtiin moniaistillinen, kasvatuksellinen valokuvanäyttely, joka esittelee neljä tanssiasua ja puvustajan työtä. Tieto-osioissa käsitellään vaatteiden tarinaa (elinkaari ja tuotannon globaalit vaikutukset) sekä kestäviä ratkaisuja, kuten kulutuskriittisyyttä ja uusiokäyttöä. Näyttelyn tekivät Eeva Kemppainen, koreografi Marjaterttu Willman, puvustaja Aapo Siikala ja valokuvaaja Mirka Kleemola. Työpajan on tehnyt Eeva Kemppainen.
Laaja-alainen tieto on muokattu lapsille sopivaksi käyttämällä tarinallisuutta, valokuvia, piirroskuvakarttaa, oivalluksia dialogi- ja ajatuskuplissa, emojeita, tutkivan oppimisen tehtäviä ja vaikuttamisvinkkejä yksilölle ja koululle. Tehtävissä mm. esitellään oma lempivaate ja merkitään sen valmistusmaa kartalle, haastatellaan läheisiä kuluttamisesta ja etsitään kotoa tekstiilejä aistittavaksi.
Työpaja soveltuu monen oppiaineen opetukseen kulutuksesta, vaatetuotannosta, kansainvälisyydestä ja kestävästä kehityksestä. Tehtävien ytimessä ovat vastuullinen kuluttamisen ja kriittisen ajattelun taidot, tutkiva oppiminen ja vaikuttamisen tavat.
Keisarinnan uudet vaatteet toteutettiin Euroopan Unionin tuella. Sisällöstä vastaa yksin Eettisen kaupan puolesta ry.
Muita materiaalivinkkejä maailmankansalaisuuteen: www.globaalikasvatus.fi