Eettisen kaupan puolesta ry

Opettajan materiaalit vaatteiden ja kenkien elinkaaresta, kuluttamisesta ja globaaleista vaikutuksista sisältävät paljon toiminnallisia tehtäviä ja tietoa yläkouluun ja toiselle asteelle. Opettaja voi koota niistä omalle ryhmälleen parhaiten toimivan setin tai vetää suoraan esityksen avulla kokonaisen oppitunnin.

Esitykset, valokuvat ja vastamainokset

Videot

Pelit ja kartat

Taustamateriaalit

Vaatteita ja vastamainontaa -artikkeli esittelee tuotantoketjujen tutkimusta, vaatemainontaa ja vastamainosten tekemistä opetuksessa.

Eetti on kehittänyt globaalista puuvillan tuotannosta ja vaikuttamisesta Puuvillan polut -materiaalin sekä draamaharjoituksia, jotka löytyvät puuvillaoppimateriaaleista.

 

Keisarinnan uudet vaatteet

Keisarinnan uudet vaatteet on tietoa ja tanssitaidetta yhdistävä työpaja vaatteiden elinkaaresta ja vastuullisesta kuluttamisesta alakoulun 3.–4.-luokkalaisille.

Työpaja kestää noin kolme oppituntia ja sisältää viisi opetusvideota, joissa näkyy esitys tehtävineen ja kertojan video. Työpajassa katsotaan tanssiesitys videolta ja tutustutaan tanssijoiden pukuihin, jotka on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Opetusvideot sisältävät upeita valokuvia sekä lyhyitä tieto-osioita ja tehtäviä kuluttamiseen ja omiin lempivaatteisiin liittyen.

  • Opettajan ohje -pdf ja -word sisältää videolinkit ja käytännön ohjeet työpajan toteuttamiseksi lähi- tai etäopetuksena tai näiden yhdistelmänä. Opetusvideot ovat:

OSA 1 Keisarinnan uudet vaatteet: Tanssiesityksen videotallenne (39:55, salasanan saa Eetiltä) ja kysymyksiä tarinasta (3:48)
OSA 2 Vaatteen tarina muotimainosten takana: Ihmiset eri puolilla maailmaa valmistavat raaka-aineita ja ompelevat vaatteita (14:22)
OSA 3 Upouusien vaatteiden kurja puoli: Kasvava kulutus aiheuttaa ongelmia maapallolla (10:24)
OSA 4 Vanhasta saa aikaan hienoa uutta: Reilut säännöt, kierrätys ja uusiokäyttö muuttavat maailmaa (7:16)
OSA 5 Miten voi itse vaikuttaa? Vinkkejä kulutuksen vähentämiseen, omiin valintoihin ja toimintaan (7:50)

Videoilla näkyvän esityksen (ppt) voi ladata ja soveltaa käyttöön myös sellaisenaan.

 

Tanssiteos Keisarinnan uudet vaatteet (40 min, Willman Dance Company) on moderni versio klassikkosadusta Keisarin uudet vaatteet. Esitys kuvattiin Tanssin voima -festivaalilla 2019: lisätietoa kuvineen täällä ja täällä. Esityksen oheen tehtiin moniaistillinen, kasvatuksellinen valokuvanäyttely, joka esittelee neljä tanssiasua ja puvustajan työtä. Tieto-osioissa käsitellään vaatteiden tarinaa (elinkaari ja tuotannon globaalit vaikutukset) sekä kestäviä ratkaisuja, kuten kulutuskriittisyyttä ja uusiokäyttöä. Näyttelyn tekivät Eeva Kemppainen, koreografi Marjaterttu Willman, puvustaja Aapo Siikala ja valokuvaaja Mirka Kleemola. Työpajan on tehnyt Eeva Kemppainen.

Laaja-alainen tieto on muokattu lapsille sopivaksi käyttämällä tarinallisuutta, valokuvia, piirroskuvakarttaa, oivalluksia dialogi- ja ajatuskuplissa, emojeita, tutkivan oppimisen tehtäviä ja vaikuttamisvinkkejä yksilölle ja koululle. Tehtävissä mm. esitellään oma lempivaate ja merkitään sen valmistusmaa kartalle, haastatellaan läheisiä kuluttamisesta ja etsitään kotoa tekstiilejä aistittavaksi.

Työpaja soveltuu monen oppiaineen opetukseen kulutuksesta, vaatetuotannosta, kansainvälisyydestä ja kestävästä kehityksestä. Tehtävien ytimessä ovat vastuullinen kuluttamisen ja kriittisen ajattelun taidot, tutkiva oppiminen ja vaikuttamisen tavat.

Keisarinnan uudet vaatteet toteutettiin Euroopan Unionin tuella. Sisällöstä vastaa yksin Eettisen kaupan puolesta ry.

Muita materiaalivinkkejä maailmankansalaisuuteen: www.globaalikasvatus.fi

Haku