Eettisen kaupan puolesta ry

Eetillä on monialaisia materiaaleja vaatteiden ja kenkien kuluttamiseen, elinkaareen ja globaaleihin vaikutuksiin liittyen. Opetuksessa voi hyödyntää esityksiä, valokuvia, vastamainoksia, videoita, pelejä, karttoja, verkkotehtäviä ja taustamateriaalia.

Oppimateriaaleja voi ladata ja tulostaa, esityksiä voi myös muokata. Vinkkejä ja painettuja oppaita voi tiedustella Eetin globaalikasvatuksen koordinaattorilta.

Esitykset, valokuvat ja vastamainokset

Opetuksessa voi hyödyntää valmiita esityksiä sekä tehtäviin kuuluvia valokuvia ja vastamainoksia:

Videot

Oppitunnilla voi näyttää videoita:

Pelit ja kartat

Oppitunnilla voi käyttää myös korttipelejä ja karttoja:

Taustamateriaalit ja verkkosivut

Eetin esitys globaalista vaate- ja kenkäteollisuudesta syventää tietoa maailmankaupasta ja eri toimijoiden rooleista.

Vaatteita ja vastamainontaa -artikkeli käsittelee tiiviisti kulutustuotteiden tuotantoketjujen tutkimusta, vaatemainontaa ja mainoksista muokattujen parodioiden eli vastamainosten tekemistä opetuksessa.

Lisäksi Eetti on kehittänyt globaalista puuvillan tuotannosta ja vaikuttamisen tavoista Puuvillan polut -taustamateriaalin sekä draamaharjoituksia, jotka löytyvät puuvillaoppimateriaaleista.

Vaatteisiin ja tuotteiden tutkimukseen löytyy myös monia kiinnostavia verkkosivuja: Tunnetko jo esimerkiksi Vaatevallankumous-liikkeen, Siivouspäivä-tapahtuman, Followthethings.com-sivuston ja Kuilut umpeen -blogin?

Keisarinnan uudet vaatteet

Keisarinnan uudet vaatteet on tietoa ja tanssitaidetta yhdistävä työpaja vaatteiden elinkaaresta ja vastuullisesta kuluttamisesta alakoulun 3.–4.-luokkalaisille.

Työpaja kestää noin kolme oppituntia ja sisältää viisi opetusvideota, joissa näkyy esitys tehtävineen ja kertojan video. Työpajassa katsotaan tanssiesitys videolta ja tutustutaan tanssijoiden pukuihin, jotka on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Opetusvideot sisältävät upeita valokuvia sekä lyhyitä tieto-osioita ja tehtäviä kuluttamiseen ja omiin lempivaatteisiin liittyen.

  • Opettajan ohje -pdf ja -word sisältää videolinkit ja käytännön ohjeet työpajan toteuttamiseksi lähi- tai etäopetuksena tai näiden yhdistelmänä. Opetusvideot ovat:

OSA 1 Keisarinnan uudet vaatteet: Tanssiesityksen videotallenne (39:55, salasanan saa Eetiltä) ja kysymyksiä tarinasta (3:48)
OSA 2 Vaatteen tarina muotimainosten takana: Ihmiset eri puolilla maailmaa valmistavat raaka-aineita ja ompelevat vaatteita (14:22)
OSA 3 Upouusien vaatteiden kurja puoli: Kasvava kulutus aiheuttaa ongelmia maapallolla (10:24)
OSA 4 Vanhasta saa aikaan hienoa uutta: Reilut säännöt, kierrätys ja uusiokäyttö muuttavat maailmaa (7:16)
OSA 5 Miten voi itse vaikuttaa? Vinkkejä kulutuksen vähentämiseen, omiin valintoihin ja toimintaan (7:50)

Videoilla näkyvän esityksen (ppt) voi ladata ja soveltaa käyttöön myös sellaisenaan.

 

Tanssiteos Keisarinnan uudet vaatteet (40 min, Willman Dance Company) on moderni versio klassikkosadusta Keisarin uudet vaatteet. Esitys kuvattiin Tanssin voima -festivaalilla 2019: lisätietoa kuvineen täällä ja täällä. Esityksen oheen tehtiin moniaistillinen, kasvatuksellinen valokuvanäyttely, joka esittelee neljä tanssiasua ja puvustajan työtä. Tieto-osioissa käsitellään vaatteiden tarinaa (elinkaari ja tuotannon globaalit vaikutukset) sekä kestäviä ratkaisuja, kuten kulutuskriittisyyttä ja uusiokäyttöä. Näyttelyn tekivät Eeva Kemppainen, koreografi Marjaterttu Willman, puvustaja Aapo Siikala ja valokuvaaja Mirka Kleemola. Työpajan on tehnyt Eeva Kemppainen.

Laaja-alainen tieto on muokattu lapsille sopivaksi käyttämällä tarinallisuutta, valokuvia, piirroskuvakarttaa, oivalluksia dialogi- ja ajatuskuplissa, emojeita, tutkivan oppimisen tehtäviä ja vaikuttamisvinkkejä yksilölle ja koululle. Tehtävissä mm. esitellään oma lempivaate ja merkitään sen valmistusmaa kartalle, haastatellaan läheisiä kuluttamisesta ja etsitään kotoa tekstiilejä aistittavaksi.

Työpaja soveltuu monen oppiaineen opetukseen kulutuksesta, vaatetuotannosta, kansainvälisyydestä ja kestävästä kehityksestä. Tehtävien ytimessä ovat vastuullinen kuluttamisen ja kriittisen ajattelun taidot, tutkiva oppiminen ja vaikuttamisen tavat.

Keisarinnan uudet vaatteet toteutettiin Euroopan Unionin tuella. Sisällöstä vastaa yksin Eettisen kaupan puolesta ry.

Muita materiaalivinkkejä maailmankansalaisuuteen: www.globaalikasvatus.fi

Haku