Eettisen kaupan puolesta ry

Opettajan materiaalit ruoan elinkaaresta, kuluttamisesta ja globaaleista vaikutuksista sisältävät paljon toiminnallisia tehtäviä yläkoululaisille ja toiselle asteelle. Voit koota sivun opetusmateriaaleista ja tehtävistä omalle ryhmällesi parhaiten toimivan setin tai vetää osallistavien työpajarunkojen avulla kokonaisen oppitunnin. Opettajan materiaaleihin voi yhdistellä myös itsetarkistuvia tehtäviä oppilaille.

OPETUSMATERIAALEJA JA TEHTÄVIÄ

Arvojanakävely

Opiskelijat pohtivat omaa suhdettaan ruokaan ja sen kuluttamiseen.

Ohjeet: Opiskelijat liikkuvat luokassa sen mukaisesti, oletko väitteen kanssa samaa vai eri mieltä. Aivan seinän vieressä seisominen tarkoittaa ”täysin samaa mieltä”, vastakkaisella seinällä puolestaan ”täysin eri mieltä”. Jokaisen väitteen jälkeen aiheesta voidaan käydä lyhyt keskustelu. Listasta kannattaa valita 4-5 omalle ryhmälle parhaiten toimivaa väitettä.

  • Ruoka/ruokavalioni on minulle tärkeä asia
  • Pystyn mainitsemaan yleisen ruoan, jota en missään nimessä pystyisi syömään
  • Mainokset saavat minut joskus ostamaan tiettyä ruokaa/juomaa
  • Olen nähnyt filmin tai uutisjutun jonkun ruokatuotteen tekemisestä
  • Pohdin ruokaillessani usein ruoan ympäristövaikutuksia ja/tai eläinten oikeuksia
  • Haluaisin muuttaa jonkin asian ruokavaliossani niin, että ruoan kuluttamiseni olisi eettisempää (ympäristö- ja ilmastokuormitus, ihmisoikeudet, eläinten oikeudet)
  • Meidän kotona syntyy paljon ruokajätettä
  • Lajittelen usein ruokajätteeni

Karttatehtävä ruoan globalisaatiosta

Ohjeet: Jaa luokka pienryhmiin, ja anna heidän keskutella hetki aiheesta. Halutessasi voit heijastaa karttakuvan esim. Whiteboardille, ja jokainen opiskelija voi merkata tussilla/magneetilla ne alueet, joista heidän illallisensa osat tulivat. Lopullisen kartan avulla opiskelijoille on helppoa osoittaa, kuinka globaalia ruoantuotanto on.

1. Keskustelu pienryhmissä: Mitä söitte ja joitte eilen illalliseksi? Mistä päin maailmaa aterian eri osat tulivat? Jos ette tiedä, voitte veikata.

2. Merkkaa kartalle ne paikat, josta epäilet illallisesi aineksien tulleen.

OSALLISTAVAT TYÖPAJARUNGOT

Esitykset toimivat sellaisenaan työpajan rakenteena, ja dioista löytyy toimintaohjeet opiskelijoille. Käsittelyyn voi valita vain yksittäisiäkin dioja. Kannattaa ladata itselle esityksen powerpoint-versio, sillä sen kommenteista löytyy lisätietoja ja vinkkejä työskentelyyn.

Maailmanlaajuinen ruokatuotanto (45 min)

Työpajassa tarkastellaan maailmanlaajuista ruokatuotantoa ja sen ongelmia. Työpajassa tutustutaan tarkemmin kaakaontuotantoon ja pohditaan ratkaisuja ongelmiin niin kuluttajan kuin yritystenkin näkökulmasta.

Lataa esitys powerpoint

Global Meal – vastamainontaa ruoasta (75-90 min)

Global Meal -työpajassa tarkastellaan ruokamainontaa kriittisesti vastamainosten kautta ja oppilaat tekevät omat vastamainokset.

Ohjeet: Tarvitset esityksen, opettajan oppaan sekä halutessasi vastamainosgallerian.

Lataa esitys powerpoint

Linkkejä:

Tutustu myös muihin Eetin oppimateriaaleihin.

Haku