Eettisen kaupan puolesta ry

Käy materiaalit huolellisesti läpi ja vastaa kysymyksiin.

Elektroniikan vastuullisuus

Katsokaa Yritysvastuu-uutiset video Suomalaiset elektroniikkamerkit. Tämän lisäksi tehtäväkokonaisuutta tukemaan voi lukea artikkelin Eetti selvitti suomalaisten elektroniikkamerkkien vastuullisuutta – tulokset kehnoja sekä kuunnella Maijan yritysvastuukoulu-podcastin jakson Vastuullisuuden sukupuolittuneisuus.

Tehtävä 1: Suomalaiset pienelektroniikkamerkit ränkätty!

Vuonna 2021 Eetti julkaisi Ränkkää brändi -selvityksen, jossa tutustuttiin kahdeksan suomalaisen pienelektroniikkaa tuottavan merkin ilmasto-, ympäristö- ja ihmisoikeustyöhön sekä niiden läpinäkyvyyteen. Löydät raportin täältä. 

Valitse raportista tarkasteltavaksi yksi kahdeksasta elektroniikkamerkistä ja tutustu sen tuloksiin. Löydät kaikkien merkkien tulokset sekä taulukot sivulta 10 ja siitä eteenpäin. (HUOM! Taulukoiden kysymykset ja vastaukset ovat englanniksi)

Millaisia ajatuksia tulokset herättävät? Keksi brändille ainakin kolme kehityskohdetta, joilla se voisi parantaa työtään ilmaston, ympäristön ja ihmisoikeuksien hyväksi.

Tehtävä 2: Elektroniikka ja vastuullisuus

Vaatteiden ja tekstiilien vastuullisuudesta on puhuttu jo pitkään. Elektroniikan ympärille taas ei ole syntynyt vastaavanlaista kansanliikettä, vaikka sen tuotantoon liittyy vähintäänkin yhtä vakavia ympäristö-, ilmasto- ja ihmisoikeusongelmia.

Pohdi: Miksi elektroniikan vastuullisuus ei herätä niin paljon julkista keskustelua? Mitä voisimme tehdä, jotta aiheesta kiinnostuttaisiin nykyistä enemmän?

Elektroniikan elinkaari ja kulutus

Tehtävä 3. Videot elektroniikan elinkaaresta

Maailmankaupassa myös elektroniikka on yksi kasvavista kulutuksen ja jätteen lajeista. Katso kolme videota ja vastaa kysymyksiin viimeisen videon aikana.

HUOM! Voit vaihtaa videoon suomenkieliset tekstitykset ratassymbolista videon alalaidassa.

a) Mitkä kuusi komponenttia ovat läppärissä välttämättömimmät?
b) Montako alkuainetta läppäristä löytyy? Luettele ainakin 7 erilaista.
c) Paljonko Suomessa syntyy vuodessa elektroniikkajätettä, ja millainen määrä siitä päätyy kierrätykseen?
d) Miltä kaikilta mantereilta läppärin materiaaleja saadaan? Luettele mantereet.
e) Paljonko kannettavaa elektroniikkaa myydään maailmassa vuoden aikana? Mitä se tarkoittaa päivässä?

Lisätehtävä: Lue Voiman artikkeli Vihreässä siirtymässä ei ole mitään vihreää, jos elämäntapamme ei muutu.

Haku