Eettisen kaupan puolesta ry

Opettajan materiaalit elektroniikan elinkaaresta, kuluttamisesta ja globaaleista vaikutuksista sisältävät paljon toiminnallisia tehtäviä yläkouluun ja toiselle asteelle. Voit koota sivun opetusmateriaaleista ja tehtävistä omalle ryhmällesi parhaiten toimivan setin tai vetää osallistavien työpajarunkojen avulla kokonaisen oppitunnin. Opettajan materiaaleihin voi yhdistellä myös tehtäviä oppilaille.

OSALLISTAVAT TYÖPAJARUNGOT

Esitykset toimivat sellaisenaan työpajan rakenteena, ja dioista löytyy toimintaohjeet opiskelijoille. Käsittelyyn voi valita vain yksittäisiäkin dioja. Kannattaa ladata itselle esityksen powerpoint-versio, sillä sen kommenteista löytyy lisätietoja ja vinkkejä työskentelyyn.

Elektroniikan elinkaari ja kiertotalous (45-90 min)

Työpajassa tarkastellaan elektroniikan elinkaarta, globaaleja vaikutuksia ja vaikuttamistapoja.

Ohjeet: Tarvitset esityksen, opettajan ohjeen ja tehtävien kuvat. Opettajan ohje sisältää tuntirungon ja lisätietoa sekä tehtävät vastauksineen 1–2 oppitunnille. Lataa materiaalit:

Lataa esitys powerpoint

Kännyköitä ja vastamainontaa (75-90 min)

Työpajassa tarkastellaan kestävää kehitystä, yritysviestintää ja vaikutustapoja globaalissa elektroniikan tuotannossa. Tehtävinä on mm. arvojana, karttatulkinta ja valokuvaharjoitus elektroniikan elinkaaresta sekä omien meemien tekeminen.

Ohjeet: Tarvitset esityksen, valokuvat, meemigallerian ja infograafit sekä halutessasi vastamainosgallerian. Valokuvat löytyvät pdf-tiedona ja sähköisesti Flinga-seinänä, kuvatiedot ja tehtävän ohje pdf-tiedostona.

Lataa esitys powerpoint

OPETUSMATERIAALEJA JA TEHTÄVIÄ

Arvojanakävely

Tehtävässä opiskelijat pohtivat omaa suhdettaan elektroniikan kuluttamiseen ja mainontaan.

Ohjeet: Opiskelijat liikkuvat luokassa sen mukaisesti, oletko väitteen kanssa samaa vai eri mieltä. Aivan seinän vieressä seisominen tarkoittaa ”täysin samaa mieltä”, vastakkaisella seinällä puolestaan ”täysin eri mieltä”. Jokaisen väitteen jälkeen aiheesta voidaan käydä lyhyt keskustelu. Listasta kannattaa valita 4-5 omalle ryhmälle parhaiten toimivaa väitettä.

  • Saan usein niitä vaatteita ja elektroniikkalaitteita, joita toivon
  • En osaisi kuvitella arkielämää ilman kännykkää
  • Mainokset saavat minut haluamaan uutta elektroniikkaa (esim. puhelimet, kännykät, kodinkoneet, pelikonsolit, kuulokkeet)
  • Ostaminen lisää onnellisuutta
  • Tiedän, missä päin maailmaa kännykkäni on valmistettu (→ löytyykö valmistustietoja?)
  • Kaikilla kiinalaisilla on oikeus uuteen omaan puhelimeen
  • Olen vienyt käytettyjä puhelimia kierrätykseen
  • Olen nähnyt filmin tai uutisjutun jonkun tuotteen tekemisestä
  • Suomesta tulisi kaivaa kännyköihin tarvittavia mineraaleja ja metalleja

Tutkimusmatka tulevaisuuden mediataitoihin

Mediakasvatusseuran materiaalipaketti Tutkimusmatka tulevaisuuden mediataitoihin tarjoaa työkaluja ja valmiita opetuksessa hyödynnettäviä sisältöjä erityisesti kestävän tulevaisuuden kannalta tärkeiden mediataitojen kehittymisen tueksi. Mediakasvatusseuran ja Eetin yhdessä tuotetut sisällöt käsittelevät vastuullisempaa median ja digiteknologian käyttöä.

Avaa verkkosivu Vastuullisen kuluttajan elektroniikkaopas

Avaa verkkosivu Millainen median kuluttaja olet?

 

Videot

Elektroniikan tuotanto ja kulutus

Eettisen läppärin jäljillä

Eettisen läppärin jäljillä -tutkimusdokumentin jaksoissa tutustutaan pilke silmäkulmassa mm. läppärin mineraaleihin, kaivoksiin, kierrätykseen, e-jätteeseen ja tulevaisuuskuviin.

Äly(tön)puhelinpeli

Äly(tön)puhelinpeli on lautapeli, jossa tutustutaan maailmankaupan ja yritystoiminnan ongelmiin elektroniikan elinkaaren varrella. Pelin voit tulostaa ja askarrella itse.

Lataa pelin ohjeet ja materiaalit

Taustamateriaalit

Tutustu myös muihin Eetin oppimateriaaleihin.

Muita materiaalivinkkejä maailmankansalaisuuteen: www.globaalikasvatus.fi

Haku