Eettisen kaupan puolesta ry

Tapahtuma

Syyskokous ja -seminaari: Finding FairBook

Aika: 1.12.2018 klo 13:00 klo 18:00
Tapahtumapaikka: Helsinki
Kalasataman vapaakaupunki, Hermannin rantatie 5
00580 Helsinki

 

Elektroniikkatuotantoon liittyy jäätäviä eettisiä ongelmia. Lapsityövoimaa Kongon kaivoksissa. Ihmisoikeusloukkauksia Kiinan elektroniikkatehtaissa. Nämä ongelmat ovat osa jokaista käyttämäämme läppäriä.

Tämä ei vetele!

Eettisen kaupan puolesta ry on lähtenyt uhkarohkealle matkalle päämääränään selvittää, miten mahdollisimman eettinen läppäri voitaisiin tehdä. Tilaisuudessa kuulemme polttavan ajankohtaisia ja inspiroivia puheenvuoroja siitä, miten elektroniikkaa voisi tuottaa ilman ihmisoikeusloukkauksia ja ekokatastrofeja.

OHJELMA

13:00 Avajaisspektaakkeli: Kultaisen Ostoskärryn Seurakunta valtaa REDIn

Kultaisen Ostoskärryn Seurakunta tekee pyhiinvaelluksen ostoskeskus REDIn käytäville. Tule mukaan ylistämään kulutuskulttuuriamme ja veisaamaan markkinoiden ilosanomaa. Onneksi eksyminen ei haittaa, kun on kauppojen ympäröimä! Lähtö Kalasataman Vapaakaupungin Olohuoneesta klo 13:00. Kuten kulutus yleensäkin, tempaus ei vaadi aloitteellisuutta, kokemusta tai mielikuvitusta, läsnäolo ja halu seurata massoja riittää. Ylistetty olkoon kulutusyhteiskunta! Ostan sen!

13:30 Kahvitarjoilu ja mahdollisuus tulla ripittäytymään Kultaisen Ostoskärryn Seurakunnalle, jos olet tullut tapahtumaan ostamatta mitään matkalla.

OSA 1: Kaivostuhoja ja e-jätevuoria – Mitä tehdä?
14:00-15:30

Maailmassa tuotetaan 4 miljoonaa älypuhelinta joka päivä. Missä piilevät älypuhelinten pahimmat ympäristövaikutukset ja mitä niille voidaan tehdä? Loppuuko maailmasta metallit? Mitä kasvaville e-jätevuorille tapahtuu? Miten lainsäädännöllä voitaisiin vähentää e-jätettä ja pidentää elektroniikan elinkaarta?

Puhujat:
Jáchym Judl, tutkija, Suomen ympäristökeskus SYKE
Ari Jokilaakso, metallurgian professori, Aalto-yliopisto
Juho Takkunen, ulkomaantoimittaja, Yle

15:30-16:00 Kahvia ja pientä välipalaa

OSA 2: Konfliktimineraaleja ja ihmisoikeusloukkauksia – Onko vaihtoehtoja?
16:00-17:30

Verikännykät -dokumenttielokuva herätti laajaa keskustelua konfliktimineraaleista ja elektroniikkatuotannossa esiintyvistä ihmisoikeusloukkauksista melkein kymmenen vuotta sitten. Onko tilanne muuttunut sen jälkeen? Miten kansalaisyhteiskunnan paine vaikutti Nokian vastuullisuustyöhön? Voidaanko elektroniikkaa ylipäänsä valmistaa niin, ettei jossain kohtaa tuotantoketjua loukata ihmisoikeuksia?

Puhujat:
Pekka Isosomppi, Nokian entinen vastuullisuusjohtaja
Irene Schipper, senior researcher, SOMO (hollantilainen yritysten vastuullisuutta tutkiva järjestö)
Anna Härri, tutkija, Eettisen kaupan puolesta ry

Tilaisuus päättyy viimeistään klo 18:00, jonka jälkeen siirrymme illanviettoon Art Studio Vallilaan Pälkäneentielle. Illalliselle mahtuu mukaan 25 ensimmäisenä ilmoittautunutta, eli kannattaa toimia nopeasti. Art Studion Facebook-sivut

Ilmoittaudu heti mukaan Eetin vuoden suurimpaan tapahtumaan: https://goo.gl/forms/9YY4S4t4Du5N3BGI2

Puheenvuoroista suurin osa on suomeksi, mutta paneelikeskustelut käydään englanniksi. Tilaisuus pidetään Kalasataman Vapaakaupungin Olohuoneessa ostoskeskus REDIssä, Helsingin Kalasatamassa. Saapumisohjeet löydät täältä: https://www.youtube.com/watch?v=tpz0UwU-LN4

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Lämpimästi tervetuloa!

Ennen Finding Fairbook -seminaaria pidetään Eetin syyskokous toimistollamme Siltasaarenkatu 4:ssä klo 10. Tarjoilujen riittävyyden varmistamiseksi pyydämme ilmoittautumaan syyskokoukseen 28.11. mennessä osoitteeseen info@eetti.fi.

Asialista:

1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa.
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys.
5. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksujen suuruudet.
6. Valitaan hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä muut varsinaiset ja varajäsenet.
7. Valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat.

8. Keskustellaan mahdollisuudesta perustaa Eetin kylkeen yritys, joka tuottaisi eettisiä läppäreitä.
9. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut tai kohdassa 4 käsiteltäviksi hyväksytyt asiat.
10. Kokouksen päättäminen

Lisätietoja: info@eetti.fi

Linkki Facebook-tapahtumaan

Eettisen kaupan puolesta ry:n Eettisen läppärin jäljillä -tutkimusmatkaa rahoittaa Koneen säätiö. Tapahtumaan on saatu tukea STEAlta.

Haku