Puhtaat vaatteet

Puhtaat vaatteet -kampanja pyrkii parantamaan vaatetus- ja urheiluvaateteollisuudessa työskentelevien työntekijöiden oloja. Kampanja on osa kansainvälistä Clean Clothes Campaign (CCC), joka kouluttaa ja mobilisoi ihmisiä toimimaan tekstiilialan työntekijöiden työolojen parantamiseksi. Lisäksi vaikutamme yrityksiin ja hallituksiin, jotta yritystoiminnasta tulisi vastuullisempaa.

CCC toimii15:ssä Euroopan maassa. Verkoston jäseniä ovat ammattiliitot ja moninainen joukko kansalaisjärjestöjä, jotka työskentelevät muun muassa naisten oikeuksien ja köyhyyden vähentämisen parissa. 

 

Fokus kengissä

Suurin osa maailman kengistä valmistetaan kehitysmaissa. Kiina on suurin kenkien valmistaja, toiseksi suurin on Intia, jonka jälkeen tulevat Brasilia, Indonesia ja Vietnam. Puolet Suomeenkin tuotavista kengistä valmistetaan Kiinassa, jossa työoikeuksien loukkaukset tehtaissa ovat arkipäivää. 

Nahan parkitseminen kromilla on suuri ongelma ympäristölle ja ihmisille. Kromille on vaihtoehtoja, joskaan ne eivät ole yhtä halpoja. Erilaisia kasvispohjaisia parkitsemisaineita kuitenkin käytetään, ja näiden käytön lisääminen suomalaisyritystenkin tuotannossa on yksi  uuden Change your shoes -hankkeen päätavoitteista. Hankkeessa nostetaan esille kysymyksiä nahan ja kenkien valmistamisesta kehitysmaissa. Lisäksi hankkeessa tiedotetaan kansalaisille nahan ja kenkien tuotannon ongelmista ja ratkaisuista sekä kehotetaan yrityksiä ja muita sidosryhmiä ottamaan ihmisoikeudet paremmin huomioon nahan tuotannossa ja kenkien ompeluvaiheessa.

Jos sinua kiinnostaa toimia oikeudenmukaisemman kenkätuotannon puolesta, otathan yhteyttä Anna Härriin (anna.harri (at) eetti.fi, 044 595 0094).

Change your Shoes: EYD 2015 – Starting point of the way to a ethical and sustainable shoe supply chain -hanketta rahoittaa Euroopan komissio. Hanke alkoi 1.2.2015 ja jatkuu vuoden 2017 loppuun. Change your shoes -hankkeessa partnerina on Eettisen kaupan puolesta ry ja yhteistyökumppanina SASK, jotka molemmat kuuluvat Puhtaat vaatteet -verkostoon. Toinen yhteistyökumppani on Maan ystävät ry. Lisätietoa täällä.

 

Fokus vaatteissa

Eetti julkaisi syksyllä 2014 selvityksen suomalaisten vaatealan yritysten vastuullisuudesta: Vastuullisia vaatteita - Ihmisoikeudet suomalaisten vaateyritysten tuotannossa. Selvityksen pohjalta tehdyt nettisivut löytyvät täältä.

Puhtaat vaatteet kampanjan aktiivit ovat vuosien varrella järjestäneet erilaisia tempauksia ja tapahtumia, joissa on tiedotettu kampanjan teemoista. Lisäksi on vedottu kansainvälisiin vaatealan yrityksiin eettisemmän tekstiilituotannon puolesta vetoomuksin ja sähköpostikampanjoin.

Syksyllä 2016 suomen Puhtaat vaatteet -verkosto järjesti seminaariin yritysvastuusta kenkä- ja vaatetuotannossa.

Viime vuosina Eetillä on lisäksi ollut oma Puhtaat vaatteet -toimintaryhmä, joka on kiertäny teri tapahtumissa kertomassa globaalin vaatetuotannon ongelmista. Kampanjan puitteissa on muun  muassa kerätty Se on senteistä kiinni -kuvavetoomusta. Lisäksi työministerille on luovutettu vetoomus, jossa vaadittiin sitovaa sääntelyä yrityksille.

Lisätietoa Puhtaat vaatteet -kampanjan kotisivuilta www.puhtaatvaatteet.fi, kansainvälisen kampanjan kotisivuilta www.cleanclothes.org sekä kampanjakoordinaattorilta Anna Härriltä, 044 595 0094, anna.harri (at) eetti.fi.

 

Euroopan unionin lippu