Bangladeshin ihmisoikeustilanne huolestuttava – Eetti vetosi Suomen hallitukseen

17.2.2017


EDIT 1.3.2017: Kaikki pidätetyt ovat päässeet vapaiksi. Tietojemme mukaan syytteistä ei kuitenkaan ole luovuttu. Erotetut työntekijät on luvattu ottaa takaisin töihin. Aikataulusta ei kuitenkaan ole tietoa. Lisäksi lakon alkuperäisiin syihin, eli liian pieniin palkkoihin, ei olla puuttumassa.

Ministerit Mykkänen ja Soini vastasivat Puhtaat vaatteet -verkoston vetoomukseen tilanteeseen puuttumisesta ja kertoivat Suomen seuraavan tilannetta. Voit lukea kirjeen täällä. 

Vaikka akuutti tilanne on parantunut, Bangladeshin työoikeuksien tilanne on kuitenkin edelleen heikko. Viimeaikaisten tapahtumien jälkeen työntekijöiden saattaa olla entistä vaikeampi taistella oikeuksiensa puolesta valtion ja työnantajien reaktioita peläten. Suomen hallituksen tulee jatkossakin edistää työoikeuksien toteutumista käyttämällä diplomaattisia suhteita ja vaatimalla muun muassa tutkimusta Bangladeshin oikeudesta EBA-järjestelmän etuihin. Lue lisää täällä. 

---

ALKUPERÄINEN UUTINEN:

Bangladeshissa on viime viikkoina pidätetty lukuisia ay-johtajia, työntekijöitä ja työntekijöiden oikeuksien puolustajia. Pidätykset ovat seurausta vaatetuotannon työntekijöiden mielenosoituksista alhaisia palkkoja vastaan. Eetti ja Puhtaat vaatteet -verkosto vetoaa Suomen hallitukseen Bangladeshin työntekijöiden oikeuksien turvaamiseksi.

Joulukuun 2016 lopulla vaatetuotannon työntekijät Bangladeshissa lakkoilivat ja osoittivat mieltään alhaisia palkkoja vastaan. Bangladeshin vaatetyöntekijöiden palkat ovat alhaisimipia maailmassa. Minimipalkka (62 euroa kuukaudessa) on vain vajaa viidesosa elämiseen riittävästä palkasta.

Mielenosoitusten seurauksena yli 30 ammattiliittoaktiivia ja työntekijää on pidätetty ja ammattiliittojen konttoreita on suljettu ja ratsattu. Noin 1500 työntekijää on erotettu ja satoja muita kohtaan on nostettu syytteitä.

Kansainvälisen Puhtaat Vaatteet -verkoston mukaan pidätykset ovat kohtuuttomia ja vailla perusteita. Pidätettyinä on muun muassa ay-johtajia, jotka eivät olleet tehtaiden työntekijöitä tai protestien aikana edes paikalla tehtaissa. Verkoston mukaan vaikuttaakin siltä, että Bangladeshin hallitus ja tehtaan omistajat käyttävät mielenosoituksia verukkeena työoikeusliikkeen tukahduttamiseksi. Työntekijöiden on tällä hetkellä erittäin vaikeaa käyttää oikeuttaan järjestäytyä, sillä he pelkäävät kostoa työnantajilta tai Bangladeshin viranomaisilta.

Eetti yhdessä Puhtaat Vaatteet -verkoston kanssa vetosi tänään Suomen hallitukseen, sillä Euroopan Unionilla ja Suomella on mahdollisuus vaikuttaa tilanteeseen. EU:lla ja Bangladeshilla on Everything But Arms -sopimus (EBA), jonka nojalla Bangladeshilaisilla tuotteilla on tulli- ja kiintiövapaa pääsy EU:n markkinoille. Sopimuksen ehtona on, että Bangladesh noudattaa keskeisimpiä ihmis- ja työoikeuksia. Menneiden tapahtumien valossa on kuitenkin selvää, että näin ei ole.

Eetti vaati Suomen hallitusta varmistamaan, että Euroopan komissio käynnistää tutkinnan siitä, täyttääkö Bangladeshin hallitus EBA-sopimuksen asettamat velvollisuutensa ja onko se täten oikeutettu sopimuksen antamiin etuoikeuksiin.

Lisäksi Suomen hallituksen tulisi käyttää diplomaattisia suhteitaan ja kehottaa Bangladeshin hallitusta vapauttamaan pidätetyt aktiivit ja työntekijät sekä kunnioittamaan työntekijöiden oikeuksia.

Bangladeshissa tuottavien yritysten tulee myös vedota Bangladeshin hallitukseen ja varmistaa, etteivät heidän alihankkijansa ole nostaneet perusteettomia syytteitä työntekijöitä ja ay-johtajia vastaan.

Allekirjoita vetoomus yrityksille täällä.

Voit lukea kirjeen Suomen hallitukselle täällä.

Lisätietoja: Anna Härri, anna.harri(at)eetti.fi, 044 595 0094