Reiluttajia nyt lähes sata!

12.1.2011

 

Reilun kaupan puolesta Repu ry:n kolmas Reiluttaja-koulutus järjestettiin Helsingin Pasilassa Allianssi-talolla 25.-26.9. Tällä kertaa koulutukseen päässeet oli valikoitu kaikkien aikojen suurimmasta hakijajoukosta, mikä näkyi myös koulutettavien paikoitellen äärimmäisen laajasta asiantuntemuksesta. Tämä taas asetti omat haasteensa myös viikonlopun kouluttajille, joiden näkemyksiä, tietämystä ja ajatuksia koulutettavat kiitettävän aktiivisesti kommentoivat.

Perinteiseen tapaan koulutukseen oli pyritty keräämään mukaan erilaisen taustan omaavia reilusta kuluttamisesta kiinnostuneita ihmisiä ympäri Suomen. Tällä kertaa kauimmainen osallistuja saapui paikan päälle Pellosta, ja muutoinkin koulutettavat olivat mukavasti lähtöisin maamme eri osista. ”Reiluttajien valinnoissa pyrimme hyvien hakemusten ohella löytämään hyviä koulutettavia eri puolilta Suomea, sillä on tärkeää että Reilua kauppaa ja eettistä kuluttamista käsittelevää asiantuntemusta löytyy myös suurten kaupunkien ulkopuolelta”, toteaa Reiluttaja-koordinaattori Reeta Partanen.

Repu on tehnyt kaikkien kolmen koulutuksen yhteydessä yhteistyötä Marttaliiton kanssa, jonka myötä koulutuksissa on myös aina ollut martoille oma kiintiönsä. Pian koulutusyhteistyön tuloksista on tulossa myös tarkempaa tutkimustietoa, sillä elintarvike-ekonomisti Nia Englund tekee parhaillaan Marttaliiton ohjauksessa pro gradu -työtään Reiluttaja-martoista. Tutkimuksessaan Englund tarkastelee lähemmin koulutuksen käyneiden marttojen toteuttamia vierailuja ja tempauksia, heidän kokemuksiaan koulutuksesta, sekä sitä, millä tavoin koulutukset ovat vaikuttaneet marttojen toimintaan.

Tähän mennessä koulutetut Reiluttajat ovat toimineet todella aktiivisesti ja monipuolisesti Reilun kaupan edistämistyössä, johon viimeisimmän koulutuksen osallistujat eivät varmasti tee poikkeusta! Puhujavierailujen, kouluvierailujen ja maistatusten ohella suunnitelmiin kuuluivat myös esimerkiksi lehtijuttujen kirjoittaminen, seurakuntavaikuttaminen sekä oman tuttavapiirin Reiluksi tekeminen. Ja kuka tietää, kenties jossakin vaiheessa ilmoille saadaa myös suunnittelusessioissa ideoitu Reilun kaupan biisikin!