Ajankohtaista

Viisi vinkkiä vastuullisiin vaateostoksiin 28.12.2017


Välipäivien vaatealet houkuttelevat monia päivittämään vaatekaappiaan. Mutta miten ostaa vaatteita, joiden tekemiseen ei ole liittynyt ihmisoikeusloukkauksia tai ympäristön kuormittamista? 

Raportti: Intian nahkatehtailla pitkiä päiviä nälkäpalkalla 22.12.2017


Uuden raportin mukaan Intian nahkatehtaat saastuttavat ympäristöä ja sairastuttavat työntekijöitä. Nahkaa ja nahasta tehtyjä tuotteita päätyy myös Euroopan markkinoille. Raportin on julkaissut Change your shoes -kampanja.

Raportti: Turkin nahka- ja kenkäteollisuuden ihmisoikeustilanne huolestuttava 15.12.2017


Change your shoes -hankkeen raportin mukaan Turkin nahka- ja kenkäteollisuudessa ihmisoikeustilanne on huolestuttava. Työntekijöiden haastattelut paljastivat ongelmia muun muassa työsuojelussa, palkkauksessa ja ay-toimijoiden kohtelussa.

Uusista maailmankaupan säännöistä ei päästy sopuun 15.12.2017

Fuera OMC
Maailmankauppajärjestö WTO:n Buenos Airesissa pidetty 11. ministerikokous päättyi odotettuakin laihemmin tuloksin pääasiassa Yhdysvaltojen neuvotteluhaluttomuuden takia. Kansalaisjärjestöille oli suuri pettymys, etteivät WTO:n 164 jäsenvaltiota pystyneet tarttumaan maailmankaupan sääntelyn perustavanlaatuisiin ongelmiin, kuten köyhimpien maiden erityiskohtelua ja ruokaturvaa koskeviin kysymyksiin.

Maailmankaupalle uudet säännöt Buenos Airesissa? 11.12.2017

Maailman kauppajärjestö WTO:n 11. ministerikokous Buenos Airesissa Argentiinassa

Vaikka usko Maailman kauppajärjestö WTO:n vaikuttavuuteen on heikentynyt sitä myötä, kun vuonna 2001 käynnistetty Dohan kauppaneuvottelukierros (Doha Development round) on venynyt, Donald Trumpin hallituksen väkevä WTO-kritiikki on osaltaan auttanut palauttamaan tahdon saada aikaan monenvälisiä sopimuksia.

Bangladeshilaiset työoikeusaktiivit toivat vaatetyöläisten ääntä kuuluviin Suomessa 1.12.2017


Tilaajayrityksen rooli työolojen parantamisessa on kriittisen tärkeä ja boikotointi ei auta työntekijöitä. Muun muassa tällaisen viestin lähettivät Eetin bangladeshilaiset vieraat, Karmojibi Nari -naisjärjestön toiminnanjohtaja Rokeya Rafique sekä Bangladeshin tekstiili-, nahka- ja kenkäteollisuuden ammattiliiton BGTLWF:n puheenjohtaja Kutubuddin Ahmed, jotka vierailivat Suomessa 22-24.11.

Kansalaisjärjestöjen osallistumista kauppaneuvotteluihin rajoitetaan 1.12.2017

Kuva: Pixabay
Argentiinan hallitus on määrännyt Maailman kauppajärjestö WTO:ta perumaan yli kuudenkymmenen kansalaisjärjestön asiantuntijan akkreditoitumiset 10.12. alkavaan Buenos Airesin ministerikokoukseen.

Vaate- ja kenkätuotannon epäkohtiin puututtava – paine EU:ta kohtaan kasvaa 21.11.2017

Change Your Shoes Brussels EU Commission
Euroopan parlamentissa keskusteltiin maanantaina 20.11. siitä, miten EU voi parantaa globaalin vaate- ja kenkäteollisuuden työntekijöiden asemaa. Samassa yhteydessä kansainvälisen Change your shoes -kampanjan edustajat esittelivät parlamentille yli 13 000 ihmisen allekirjoittaman vetoomuksen, jossa vaaditaan toimia alan läpinäkyvyyden ja vastuullisuuden parantamiseksi.

Eetille uusi hallitus 16.11.2017

Eettisen kaupan puolesta ry:n vuosikokous on valinnut uuden hallituksen vuodelle 2018. Lauantaina 11.11. pidetyssä vuosikokouksessa hyväksyttiin myös yhdistykselle uusi viiden vuoden strategia.

Ihmisoikeusloukkaukset Bangladeshin vaateteollisuudessa jatkuvat – järjestöt vaativat EU:lta järeämpiä toimia 30.10.2017

Nahkatyöntekijöitä Bangladeshissa. Kuva: GMB Akash
Bangladeshin ihmisoikeustilanne on viime aikoina huonontunut. Ammattiliittoaktiiveja ja liittoon liittyneitä työntekijöitä on uhkailtu, erotettu, pahoinpidelty ja jopa pidätetty. Kansainväliset ammattiliitot ja järjestöt, kuten kansainvälinen Puhtaat vaatteet -kampanja, vaativat tuoreessa julkilausumassaan Euroopan komissiota aloittamaan tutkinnan Bangladeshin tullietuuksista viimeaikaisten ihmis- ja työoikeuksien loukkausten valossa.

Sivut